Crna Kronika

Pobuna u Meksiku

U pobuni u meksičkom zatvoru 52 mrtvih

U pobuni u meksičkom zatvoru 52 mrtvih
rtl ilustracija

U velikoj pobuni u zatvoru u Monterrey, na sjeveroistoku Meksika, u četvrtak uoči Papina posjeta ubijene su 52 osobe i 12 je ranjeno."To je tragedija", rekao je guverner države Nuevo Leon, Jaime Rodriguez, preciziravši na konferenciji za novinare da su sve žrtve zatvorenici i da su tijekom sukoba oni izazvali nekoliko požara.

 

Pobuna je izbila oko ponoći tijekom sukoba između dviju bandi zatvorenika od kojih jednu kontrolira jedan član kartela Zetas, dodao je. Za sada nije poznat precizan tijek događaja.

Specijalna policija i kola hitne pomoći su ispred zatvora Topo Chico, koji nadlijeću helikopteri. Iz zatvora se diže široki stup dima, prema snimkama tv-kanala, dok su se ispred ulaza u zatvor skupile obitelji zatvorenika.

Jedan dužnosnik ministarstva unutrašnjih poslova je rekao da tijekom pobune nitko nije pobjegao.

Meksički zatvori su prenapučeni i bilo je masovnih bijegova posljednjih godina. U veljači 2012. 44 zatvorenika su ubijena i 30 ih je pobjeglo iz jednog drugog zatvora Monterreya.

Iz strogo čuvanog zatvora Altipalno je u srpnju prošle godine pobjegao baron droge Joaquin "El Chapo" Guzman. On je iskopao rupu ispod tuša u ćeliji koja je bila povezana s tunelom dugim 1, 5 km do jedne kuće u izgradnji. Ponovo je uhićen počekom siječnja.

Papa Franjo dolazi od 12. do 17. veljače u posjet Meksiku, zemlji tranzita za migrante s juga na putu do Sjeverne Amerike.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.