Crna Kronika

Uspješna akcija spašavanja ozlijeđenog penjača u NP Paklenica

Uspješna akcija spašavanja ozlijeđenog penjača u NP Paklenica

Penjaču s prignječenim stopalom u Anića kuku ukazana pomoć

U ponedjeljak 18. travnja u 11.30 sati zadarskoj stanici HGSS-a dojavljeno je putem centra 112 o penjačkoj nesreći u Paklenici.

U zapadnoj stijeni Anića kuka u smjeru L'anno della Lumache došlo je do odrona kamena u trećoj dužini u kojem je penjač u trojnoj navezi zadobio teže ozljede. Kamen je penjaču prignječio stopalo.

U kanjonu su se našla dvojica spašavatelja stanice Zadar i odmah započeli s pripremama za akciju dok je iz Zadra krenula ekipa od pet spašavatelja. U pripravnost je stavljena i helikopterska ekipa iz Splita, ali se kasnije ustanovilo da nije potrebno helikoptersko spašavanje.

Razgovorom s partnerom penjača ustanovilo se da se oni mogu pokušati sami  lagano spuštat, dok su im spašavatelji krenuli ususret. Penjači su uspjeli spustit kolegu do podnožzja stijene gdje su spašavatelji sanirali ozljedu i imobilizirali nogu. U

nesrećeni penjač je upakiran u mariner nosila i započeo je transport uz povremena osiguranja nosila sa špagom. U 14.45 sati je ozlijeđeni penjač spušten u kanjon Velike Paklenice i predan Hitnoj medicinskoj pomoći.

U akciji je sudjelovalo 7 članova stanice Zadar, djelatnici NP Paklenice i penjači koji su pomogli u transportu. (gss)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.