Crna Kronika

The Panama Papers

Gabriele Volpi pod istragom talijanske policije

Gabriele Volpi pod istragom talijanske policije

Gabriele Volpi, talijanski poduzetnik koji se obogatio poslovima oko crpljenja nafte u Nigeriji, a u Hrvatskoj je poznat kao posredni vlasnik HNK Rijeke kroz fond Stichting Social Sport, pod istragom je talijanske financijske policije, piše Damjan Raos Carić za Nogomet plus

Kako su talijanski mediji pisali još krajem ožujka i početkom travnja, interventni odredi financijske policije i carine su zaplijenili avion Gulfstream koji je po papirima u vlasništvu danske tvrtke i nekoliko offshore kompanija, a za kojeg se na kraju ustanovilo da je u vlasništvu Volpija i da ga talijanski tajkun najurednije koristi.

Radi se o zrakoplovu vrijednom oko 40 milijuna eura, a Volpija se tereti da je na njega izbjegao sva porezna, carinska i druga davanja. Zbog toga je pokrenuta šira istraga nad ovim tajkunom, a zaplijenjen je i još jedan manji avion, Falcon 500, kojeg koristi njegov znanac, a za koji postoje sumnje da je također zapravo u vlasništvu Volpija

Kako talijanski mediji navode, Volpi je talijanskoj financijskoj policiji postao sumnjiv nakon što je njegovo ime isplivalo u aferi Panama Papers, jer se ustanovilo kako je i on koristio usluge panamske tvrtke specijalizirane za zamršene offshore poslove, kojima je obično glavni cilj da bogatašima omoguće zaobilaženje njihovih domicilnih poreznih zakona.

Do gdje je stigla istraga nad ostatkom sumnji u Volpijevom poslovanju za sada se ne zna, jer talijanska policija i financijska policija trenutno imaju pune ruke posla. Volpi nije jedini iz susjedne države čije je ime isplivalo u aferi Panama Papers, još je solidan broj ljudi iz sporta, politike i gospodarstva koristio usluge Mossak Fonsece, odvjetničke tvrtke u Panami.

Također, nejasno je hoće li talijani istraživati i Stichting Social Sport, fond registriran u Nizozemskoj, a u koji Volpijeve tvrtke ulažu dio novaca, kako bi ga koristili za kupnju i financiranje sportskih timova. Među njima je, uz Speziju i Pro Recco u Italiji, i HNK Rijeka u Hrvatskoj.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.