Crna Kronika

Veliki požar u Kanadi

Kanada: katastrofalni požar mogao bi trajati mjesecima

Kanada: katastrofalni požar mogao bi trajati mjesecima

Veliki požar koji hara kanadskom pokrajinom Albertom već sedam dana postaje najveća prirodna katastrofa u povijesti Kanade. Sada prijeti širenjem u pokrajinu Saskatchewan, objavile su vlasti.
Katastrofalni šumski požar, koji je izbio kraj Fort McMurraya prošlu nedjelju, potpuno je izvan kontrole. Samo jučer poharao je područje od 200 tisuća hektara na jugoistoku, dvostruko više no proteklih dana. Visoke temperature i jak vjetar otežavaju očajno stanje u Fort McMurrayu, naftnom središtu Kanade. Okruženi grad napustilo je gotovo 100 tisuća ljudi, koji se neće tako skoro vratiti. Prizor koji su ostavili bio je nestvaran.

 

‘‘Bilo je nevjerojatno, vidjeti te ogromne, crvene plamenove samo nekoliko blokova dalje. To je bilo prilično zastrašujuće. Ni u najgoroj mori takvo što nisam mogla zamisliti‘‘, ispričala je Mary Geroso za BBC. Razmjere očaja potvrđuju i snimke dramatičnog bijega iz grada, poput ovog para.

‘‘O Bože! Steve! Kuća će nam izgorjeti!..Dušo, dobro smo, Piper i mačke su s nama... Je li mama vani?...Je, otišla je. Mislim da je u autu ispred nas‘‘. Gasitelji nadljuskim naporima čuvaju ono što je ostalo od Fort McMurraya u kojem je vatra progutala 1600 kuća i drugi objekata. Dok stihija prijeti širenjem iz Alberte u susjedni Saskatchewan, nemoćno se uzdaju u najavljene oborine, koje su im trenutno jedina nada. Požar bi mogao trajati mjesecima i postati najveća prirodna katastrofa u kanadskoj povijesti, upozoravaju vlasti. Premijerka Alberte Rachel Notley.

‘‘U ovim vremenskim uvjetima požar bi mogao postati dvostruko veći i doći do susjedne provincije.‘‘Dio evakuiranih privremeni smještaj našlo je u prihvatnim centrima, neki kod prijatelja i rodbine. U međuvremenu, kanadsko gospodarstvo trpi velike posljedice. Zbog zatvorenih postrojenja, koja čine gotovo polovinu ukupne proizvodnje nafte iz škriljevca, dnevno gubi desetke milijuna dolara. Uzroke požara pokrajina Alberta pokušat će utvrditi uz pomoć bespilotnih letjelica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.