Crna Kronika

Suđenje za Kornatsku tragediju

Drugog dana suđenja Draženu Slavici saslušani prvi svjedoci

Drugog dana suđenja Draženu Slavici saslušani prvi svjedoci

Na zadarskom Županijskom sudu održan je drugi dan suđenja bivšem zapovjedniku šibenskih vatrogasaca, Draženu Slavici za Kornatsku tragediju.

Nakon jučerašnjeg prvog ročišta u ponovljenom postupku koji se vodi pred sucem Borisom Radmanom, danas je saslušan prvi svjedok, danas glavni zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević, koji je u to vrijeme bio Slavičin zamjenik.

Milošević je i sam sudjelovalo u akciji gašenja na Kornatu. Ipak, jutros se u svom izlaganju nije mogao previše toga sjetiti. Izjavio je kako ne zna tko je poslao pripadnike DVD-a na Kornate no logično mu je da odluku o tome može donijeti jedino glavni zapovjednik.

Sudac i tužiteljstvo naime htjeli su utvrditi odgovornost za slanje maloljetnika iz DVD-ova na Kornat. Upitan što maloljetnici u DVD-u zapravo smiju raditi, Milošević je odgovorio:

"Svi vatrogasci su članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, mogu obavljati vježbe, odnosno natjecateljske vježbe, određene poslove unutar dobrovoljnog vatrogasnog društva u smislu održavanja opreme, uređenja prostora", kaže Milošević.

Za prave razmjere tragedije kaže da je čuo tek na večer. Nakon svjedočenja Miloševića, otac preminulog vatrogasca Dina, Josip Klarić, najavio je kaznenu prijavu protiv Miloševića tvrdeći kako mu se svjedočenje uvelike razlikuje od onog iz 2011., te da laže.

Drugi svjedok bio je Zoran Blačić, kobnog dana dežurni u JVP Šibenik. On je ponovio svoj iskaz s prvog suđenja i prepričao je prve dojave s terena o nastradalima koja je dobio od pokojnog kolege Dina Klarića:

"Razgovor je bio nerazumljiv jer je kolega Klarić rekao da ga je nazvao kolega Knežević i da spominje da je vatra prešla preko njih, da ima ozlijeđenih, da mu se čini da ima mrtvih. Zapovjednik je rekao da ih ne može naći, da mu treba helikopter za unesrećene. Bio je razgovor, gdje je zapovjednik tražio da ne može stupiti u kontakt s Dinom, od mene čak tražio broj mobitela od njega, da ga nazove jer ne zna gdje je", kazao je Blačić.

Navodio je kako su neprestano tražili pomoć zračnih snaga iz Divulja ali da pomoć nije stizala. Nisu je dobili niti nakon što se saznalo da ima unesrećenih uvijek uz objašnjenja da se gasi u Hvaru i Vodicama.

Naveo je i kako je Slavica kada je čuo za tragediju, naredio da se ostali DVD-ovi raspuste te da se na požarišta od tad šalju samo profesionalci. Također, Slavica je tražio da informacije o događaju ne daju u javnost, izjavio je Blačić.

Svjedočio je i vatrogasac zatonskog DVD-a Darko Cvitan koji je bio sezonski zaposlenik koji se javljao na 93 i kaže kako nije imao mogućnost donošenja odluka.

Izjavio je da je čuo Slavicu kako je nazvao tadašnjeg pomoćnika državnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislava Vuku vidno uznemiren vičući da šalje pomoć i da je situacija alarmantna. Suđenje se nastavlja sutra u 09.30 s još tri svjedoka. (jg/ms)


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.