Crna Kronika

Na Županijskom sudu u Zadru

Nastavljeno suđenje za kornatsku tragediju

 Nastavljeno suđenje za kornatsku tragediju

Na Županijskom sudu u Zadru u srijedu je nastavljeno suđenje Draženu Slavici za Kornatsku tragediju. Prvi je svjedočio zaposlenik u NP Kornati, Mile Rameša, koji je izjavio kako je na poziv dežurnog operativca u JVP Šibenik Zorana Blačića službenim brodom Nacionalnog parka krenuo od otoka Žuta prema Kornatu da bi pomogao u gašenju požara.

Odmah pri dolasku kaže kako je čuo da ima ozlijeđenih. Rameša je iznio svoj dojam kako je nastala opća zbrka i vidjela se loša organiziranost pri spašavanju ozlijeđenih. Izjavio je kako mu je dežurni Blačić kazao da će sve ozlijeđene prevesti helikopter u KBC Firule u Split:

"Vidjelo se da tu nije organizirano, ali to nije išlo brzo. U jednom trenutku me Knežević zvao i pitao što rade, kada će ih prevesti do bolnica", rekao je Rameša. Vapaj stradalog vatrogasca Marinka Kneževića ponukao je svjedoka da ode do zapovjednika broda zadarske pomorske policije, te tražio odobrenje da ozlijeđene ukrca na brod, kako bi ih prevezao do Sukošana i Zadra:

"Jedan od ozlijeđenih se digao i samoiniciujativno krenuo do policijskog broda. Pratio sam ga i ukrcao se na brod sam, bez moje pomoći. Došla je obavijest da se ozlijeđeni prenesu na brod i oni su s brodom prevezeni".

Jučerašnji svjedoci redom su iskazivali čuđenje kako lošom organizacijom gašenja požara, tako i spašavanja ljudi. Drugi svjedok događaja, Marino Ježina, stanovnik Kornata izjavio je kako mu je bilo potpuno neobično da tijekom požara helikopter lebdi na jednome mjestu u zraku, ne krećući se u niti jednom smjeru.

"Još sam rekao, vidi sve je izgorilo. Otišao sam vidjeti maslenik, dok sam dolazio u uvalu vidio sam helikopter da voze nekoga. Mještani su rekli da ima preminulih."

U nastavku je iskaz dao Marinov brat, Damir Ježina, a suđenje se s novim-starim svjedocima nastavlja sutra.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.