Crna Kronika

Županijski sud

Svjedočenjima posade helikoptera nastavljeno suđenje Slavici

 Svjedočenjima posade helikoptera nastavljeno suđenje Slavici

Svjedočenjima posade helikoptera, jutros je na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici u ponovljenom postupku za kornatsku tragediju.

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo pilot helikoptera Neven Brozović koji je tog kobnog dana iz Divulja u 11 i 30 dobio zapovijed da iz vojarne Bribirskih knezova preveze ukupno 23 vatrogasca i jednu krušku s Murtera. Zapovijed je bila usmena.

Predsjednika sudskog vijeća Borisa Radmana zanimale su tehničke pojedinosti poput količine goriva koju je helikopter imao kao i podatak o tome koliko je mogao biti u zraku s istom količinom. Zanimali su ga i teret koji je prenosio te brzina kretanja.

Brozović je rekao kako je prilikom ukrcaja osjetio miris goriva iz kanistara koje su nosili vatrogasci, kao i da nisu bili obučeni za ulazak i izlazak iz helikoptera. Potom je Brozović na traženje suca Radmana iscrtao na karti mjesto slijetanja i spuštanja kruške s vodom kao i točnu lokaciju požara. Nakon sto su iskrcali krušku i vatrogasce, što je prema riječima Brozovića bilo jako komplicirano radi konfiguracije tla, helikopteru se probušila guma.

Po povratku u bazu u popodnevnim satima dobili su naredbu da u Šibeniku ukrcaju još jednu grupu vatrogasaca za Kornat, te da nakon toga odu za Lošinj po još jednu grupu. U međuvremenu je stigla nova naredba da su vatrogasci u okruženju i da ih treba ‘izvući‘. Rekao je i kako nisu imali opremu za izvlačenje. U nastavku se očekuje svjedočenje i drugog člana posade, kopilota Danijela Brezovića.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.