Crna Kronika

Velika zaplijna droge

Slovenska policija zaplijenila je 865 kilograma različitih droga

Slovenska policija zaplijenila je 865 kilograma različitih droga

Slovenska policija zaplijenila je 865 kilograma različitih droga u okviru međunarodne istrage s policijama više zemalja koja je trajala više mjeseci, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani.

 

Ravnatelj kriminalističke policije Branko Japelj kazao je da je razbijena jedna od najvećih međunarodnih kriminalnih skupina u Europi, koja je konzumente u Europi opskrbljivala zabranjenim drogama na veliko.

Slovenski članovi kriminalne skupine su drogu transportirali od skladišta do drugih europskih država. U Sloveniji je do sada određen pritvor protiv pet osumnjičenih, a o mogućem pritvaranju još dvojice treba odlučiti sud. Policija još jednu osumnjičenu osobu ispituje, a neki su nedostupni.

Okružni sud u Celju uz to je izdao i europski uhidbeni nalog protiv trojice osumnjičenika koji se nalaze u Nizozemskoj.
Istraga je započeta početkom ove godine, prisluškivanjem komunikacije trojice slovenskih državljana, a identificirano je 13 pojedinaca koji su drogu transportirali, prebacujući je većinom iz Španjolske, Nizozemske i Italije u Njemačku, Švicarsku, Norvešku, Finmsku i Švedsku.

Aktivnosti u istrazi koordinirale su se s Europolom i Eurojustom, a pronađeno je 216 kilograma hašiša, 38 kilograma heroina, 123 kilograma amfetamina i 443 kilograma indijske konoplje.
Zaplijenjena droga, po procjenama policije, na tržištu bi postigla ukupnu cijenu od 10 do čak 20 milijuna eura, ako bi došla do konačnih potrošača.

Slovenski dio kriminalnog lanca distribucije droge u dvije je godine, procjenjuje policija, "zaradio" od 400.000 do jedan milijun eura.

Među onima protiv kojih se podnose kaznene prijave je 13 slovenskih državljana, dvojica Nizozemaca, tri državljanina BiH te jedan državljanin Srbije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.