Crna Kronika

Tužiteljstvo traži ponovno suđenje: Djedica iz Pakoštana nije se liječio marihuanom!

Tužiteljstvo traži ponovno suđenje: Djedica iz Pakoštana nije se liječio marihuanom!

Prema prvostupanjskoj presudi koju je ljetos donio Općinski sud Zadar starac iz Pakoštana oslobođen je optužbe za neovlaštenu proizvodnju marihuane radi daljnje prodaje. Prema presudi suca Ivana Markovića ne postoje čvrsti dokazi da je Rosan proizvodio marihuanu da bi je prodavao, odnosno prihvatio je Rosanovo obrazloženje da mu je marihuana u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem služila za pripravu ljekovitog čaja te za obloge.

Ni alternativna medicina giht ne liječi marihuanom

Tužiteljstvo u žalbi tvrdi da je Sud počinio bitnu povredu kaznenog postupka jer je presudu utemeljio na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju. Proizlazi da je Sud presudu donio na temelju nalaza vještaka psihijatra koji je naveo da je "okrivljenik osoba poremećenog tipa osobnosti" te da "alternativna medicina dopušta mogućnost da se marihuana koristi za liječenje astme". Međutim, Sud ne navodi mišljenje vještaka "da za liječenje gihta ne postoje podaci da bi se pripravci konoplje upotrebljavali za tu svrhu niti u alternativnoj medicini", kaže u žalbi zamjenik općinske državne odvjetnice Ivica Škara.

Oduzeto mu 460 stabljika, a ulje nije pravio

Još je bitniji prigovor da je Sud, iako je utvrdio da je Rosan već osuđivan zbog zlouporabe opojnih droga, zanemario činjenicu da se nakon te presude protiv njega provodi istraga jer mu je oduzeto čak 460 stabljika marihuane. Prilikom policijske pretrage Rosanove kuće on im nije predao svu drogu dragovoljno, nego samo jednu stabljiku. A policija je potom pronašla ne samo pravu malu plantažu marihune nego i kutije s drogom. Policija prilikom pretrage nije pronašla ulje konoplje niti uređaje za proizvodnju tog ulja,kojim se navodno Rosan služio za rješavanje zdravstvenih tegoba.

Podatak o oduzimanju Rosanu 460 stabljika marihuane Sud nije smio zanemariti prilikom donošenja zaključka bavi li se Rosan proizvodnjom te biljke zbog svojih potreba ili radi prodaje. Štoviše, Rosan je na ročištu na pitanje optužbe vodi li se protiv njega istraga o 460 stabljika marihuana odgovorio da ne vodi, očito u namjeri da se prikaže Sudu kako se ne bavi prodajom droge, navodi u žalbi ODO Ivica Škara tražeći od Županijskog suda ukidanje oslobađajuće presude i ponovno suđenje 77 godišnjem Tomislavu Rosanu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.