Biznis

Aktualno

Poslodavci se bune zbog kraja olakšica za zapošljavanje mladih

Poslodavci se bune zbog kraja olakšica za zapošljavanje mladih
Shutterstock

Nakon 10 godina pregovora, konačno je pao dogovor između sindikata i ministra Piletića.

Tema sjednice GSV-a u utorak će biti i umirovljenici, ali i mladi. Nakon 10 godina pregovora, konačno je pao dogovor između sindikata i ministra Piletića. Uz dosadašnju mogućnost rada od 4 sata, plan je da se za dva mjeseca umirovljenicima ponudi i puno radno vrijeme, ali uz isplatu pola mirovine.

"Dobro je da to Vlada radi i to je odaziv na ono što umirovljenici već dugi niz godina traže. Nažalost, za razliku od onih umirovljenika u svijetu koji rade da si malo podignu svoj standard, s druge strane u Hrvatskoj su umirovljenici prisiljeni dodatno raditi zato što im mirovine u najvećem dijelu slučajeva nisu dostatne za dostojno življenje.

Ono što je najgore je što se ovdje radi o umirovljenicima koji su cijeli svoj radni vijek proveli na slabo plaćenim poslovima i nakon toga im je i mirovina postala niska.

Preizradili su se na tim poslovima i sada su obesnaženi za dodatno raditi, ali su prisiljeni jer ne mogu bez toga živjeti", kazao je sindikalist Krešimir Sever.

Na pitanje da više od 70 posto umirovljenika radi zato što mora Sever kaže: "To je ono najgore. Nažalost najveći dio tih umirovljenika ne može sklopiti početak i kraj mjeseca. Žive izuzetno teško. Njihovi su problemi, za razliku od onih u svijetu, koji su i manje izrađeni jer rade na puno zaštićenijim poslovima i sposobni su raditi, ovdje ljudi doista u očaju traže različite oblike poslova. Sami od mirovine ne mogu živjeti, a vrlo često niti njihova djeca nemaju dovoljno sredstava da bi pomogli svojim roditeljima".

Sever: I poslodavci su ukidanje potpore poduprli na sjednici GSV-a

Zamoljen za komentar toga da se poslodavci oštro bune radi ukidanja fiskalne olakšice za zapošljavanje mladih, Sever kaže:

"Ne znam od kuda to. Kao prvo, sindikati su poduprli na sjednici GSV-a, kada je ministar Primorac izložio da će se ta potpora ukidati od 1. siječnja sljedeće godine.

Doista, nema nikakvog razloga da se nastavlja s takvom potporom. I poslodavci su je poduprli na sjednici GSV-a.

Činjenica je da mi danas imamo ogroman problem s nedostatkom radne snage, posebno mlade. I sada kada bi se poslodavci trebali doslovce jagmiti tko će im ponuditi bolje uvjete, dati bolju plaću da ih baš k sebi privuku, oni još uvijek kukaju i traže od države da javne novce da bi zapošljavali. E doista ne ide".


Reci što misliš!