Biznis

završna konferencija

Zračna luka Zadar prelazi na ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije

Zračna luka Zadar prelazi na ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije
Marko Dimić/PIXSELL

Zračna luka Zadar najavila je Završnu konferenciju EU projekta „Elektrifikacija i ozelenjivanje sustava prihvata i otpreme zrakoplova te električno napajanje zrakoplova u Zračnoj luci Zadar“.

Završna konferencija održat će se u petak, 18.10.2024., u prostoru VIP terminala Zračne luke Zadar s početkom u 13:00 sati.

Rezultate projekta predstavit će direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić, a nazočnima će se obratiti ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver,  posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za ekonomska pitanja  dr.sc. Zoran Savić, župan Zadarske županije Božidar Longin, te predstavnik Grada Zadra.

Ukupna vrijednost projekta je 16.330.740,41 €, ukupno je prihvatljivih troškova 12.830.602,02 €, od čega je 9.279.967,08 € bespovratnih sredstava.

Ovim projektom je rekonstruirana stajanka te zamijenjen dio postojećeg sustava prihvata i otpreme zrakoplova koji se napaja fosilnim gorivima s opremom na električni pogon te osiguran ekološki prihvatljiv sustav napajanja zrakoplova i opreme iz obnovljivih izvora energije s krajnjim ciljem smanjenja emisije CO2 za 47,52%.


Reci što misliš!