Biznis

30. obljetnica

Hrvatski sommelierski klub promijenio je našu vinsku i restoransku scenu

Hrvatski sommelierski klub promijenio je našu vinsku i restoransku scenu
Privatna arhiva

Danas je Hrvatska po kulturi vina i stola puno bliža razvijenom svijetu nego što je to bila devedesetih, a u nekim dijelovima Hrvatske te razlike više niti nema

U Jutarnjem listu objavljen je tekst Saše Špiraneca - Kako se stvarala sommelierska scena Hrvatske.

Proslava velike obljetnice Hrvatskog sommelier kluba, održana u hotelu Esplanade u Zagrebu 7. listopada 2024., bila je prilika saznati u što je Hrvatski sommelierski klub u međuvremenu izrastao.

Danas je to ozbiljna organizacija koja ima podružnice u svakom kutku Hrvatske, brojno članstvo i, najvažnije, kontinuirane tečajeve diljem zemlje za osposobljavanje novih kadrova, koja na godišnjoj bazi na tržište rada izbacuje stotine novih sommeliera raznih razina znanja i kompetencija.

Mladi konobari današnjice, za razliku od onih iz devedesetih, prepoznaju priliku za bolji tretman na poslu i veće plaće, a i ugostitelji vape za dobrim kadrovima koji mogu smisleno voditi brigu o vinu te se često i sami educiraju.

Natjecanja sommeliera u organizaciji HSK iznjedrila su prvake koji su postali utjecajni autoriteti na tržištu vina.

Nakon navedene prve generacije došla je druga u kojoj su najpoznatiji Klaudio Jurčić, Filip Savić, Karin Rupena Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Ivan Jug, Marko Rundek i Darko Lugarić. HSK je kroz svoje djelovanje u zadnjih 30 godina stvorio na stotine kompetentnih ljudi i na taj način potpuno promijenio vinsku i restoransku scenu.

Što je pak temelj ne samo za razvoj turizma i ugostiteljstva općenito, nego i ono ključno, vinarstva, to jest proizvodnje.


Reci što misliš!