Biznis

Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar

Povratak dalekih tržišta: Hrvatska iz Južne Koreje ostvaruje 37 posto više dolazaka

Povratak dalekih tržišta: Hrvatska iz Južne Koreje ostvaruje 37 posto više dolazaka
Bojan Bogdanić

Najveći broj noćenja korejskih gostiju u dosadašnjem dijelu godine imaju Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska i Zadarska županija, a gledano prema destinacijama to su Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar.

Hrvatska je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta Južne Koreje ostvarila 160 tisuća dolazaka i 210 tisuća noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 37 posto u dolascima i 34 posto u noćenjima, dok se još bolji rezultati i nastavak pozitivnih trendova očekuju tijekom iduće godine. Potvrđeno je to direktoru Hrvatske turističke zajednice Kristjanu Staničiću tijekom sastanaka i razgovora s brojnim predstavnicima korejskog turističkog sektora. Naime, Staničić boravi u Seulu gdje se, između ostalog, održava i međunarodni sajam putovanja Travel Show u sklopu kojeg više od 50 tisuća posjetitelja razgledava ponudu turističkih destinacija, njihove atrakcije, ali i razne programe putovanja. 

„Hrvatska kao turistička destinacija na tržištu Južne Koreje ima status zanimljive, ali prije svega sigurne destinacije bogate kulturno povijesne baštine te očuvane prirode. Za takvom ponudom korejski ljubitelji putovanja iskazuju najveći interes. Odličan je to temelj i za dublju suradnju, posebno u procesu daljnjeg oporavka dalekih tržišta, odnosno njihovog ponovnog otvaranja i povezivanja kada govorimo o međukontinentalnim putovanjima.

Trebat će nam još malo vremena da se vratimo na pretpandemijske razine turističkog prometa s ovog, za hrvatski turizam, važnog dalekog tržišta, a pritom će ključnu ulogu imati suradnje s aviokompanijama poput T'Way Aira koji je ove godine direktnom linijom povezivao Zagreb i Seul“, izjavio je direktor Staničić, naglasivši kako je ova linija povezala dvije zemlje direktnim letom nakon petogodišnje pauze.

Navedeno je tijekom sastanka s hrvatskom delegacijom potvrdio i Park Jong-seung iz aviokompanije T'way Air, poručivši kako je ova linija ostvarila odličnu popunjenost i rezultate, što je dodatna potvrda interesa za Hrvatskom. „Imamo odlične povratne informacije i komentare uz ovogodišnji let kojim smo spojili naše glavne gradove, a što se tiče iduće godine svakako namjeravamo zadržati ovu liniju, odnosno povezanost s Hrvatskom koja je vrlo dobro prepoznata na našem tržištu kao poželjna i atraktivna destinacija“, poručio je Jong-seung.

Značajan interes za hrvatskim destinacijama iskazan je i tijekom posebne prezentacije ukupne hrvatske turističke ponude, a koju je Hrvatska turistička zajednica organizirala za predstavnike korejskih medija i putničkih agencija.

Prezentaciji, koju je održao Nikica Dorešić, suradnik HTZ-a na tržištu Južne Koreje, prisustvovali su i predstavnici aviokompanije T'way Air koji su predstavili poslovne planove za 2025. godinu s posebnim naglaskom na planove za Hrvatsku. Prezentaciji hrvatskog turizma prisustvovali su i Veleposlanik RH u Seulu dr. sc. Damir Kušen te Marko Zorčić, savjetnik iz Veleposlanstva RH u Južnoj Koreji. 

Dodajmo kako su gosti s tržišta Južne Koreje važni za hrvatski turizam jer je riječ o putnicima koji putuju tijekom cijele godine, a u velikoj mjeri preferiraju putovanja u pred i posezoni. Također, uz goste iz Amerike, nalaze se među najboljim potrošačima s prosječnom dnevnom potrošnjom od 155 eura.

Kada govorimo o ovogodišnjim rezultatima u Hrvatskoj, najveći broj noćenja korejskih gostiju u dosadašnjem dijelu godine imaju Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Ličko-senjska i Zadarska županija, a gledano prema destinacijama to su Zagreb, Dubrovnik, Split i Zadar.  

Također, dodajmo kako direktor Staničić nakon Seula nastavlja svoj službeni program u Šangaju gdje će se susresti s predstavnicima agencije Little Red Book, direktorom šangajskog turističkog ureda te predstavnicima C-tripa, najveće online putničke platforme u Kini i jednog od najvećih pružatelja turističkih usluga u svijetu. Naime, kineski su turisti također posebno zanimljivi s pozicije afirmacije razdoblja pred i posezone jer najviše dolazaka ostvaruju u listopadu i lipnju, a potom u svibnju i rujnu.

Najveći broj kineskih gostiju u Hrvatsku dolazi organizirano, najčešće u sklopu regionalne ture, a više od 66 posto noćenja ostvaruju u hotelima. Na destinacijama se u prosjeku zadržavaju vrlo kratko te više puta mijenjaju mjesto boravka, a kada govorimo o motivima dolaska, razgledavanje im je najvažniji motiv putovanja s udjelom od oko 73 posto.   

 


Reci što misliš!