Biznis

dojmovi iz kneževe palače

Trebaju li Zadru susreti i paneli koji okupljaju inspirativne žene? Veliko DA!

Trebaju li Zadru susreti i paneli koji okupljaju inspirativne žene? Veliko DA!

Trebaju li Zadru susreti i paneli koji okupljaju inspirativne žene? Veliko DA! Konferencija Inspire Her održana u petak poslijepodne u atriju Kneževe palače bila je pun pogodak.

Nakon niza uspješno održanih evenata u Zagrebu, Ženial i Mreža žena,​ te Magic Croatia, turistička agencija poznata po svojim virtualnim turama kao i uspješno organiziranim turističkim događanjima​, pokrenuli su spomenutu konferenciju, koja je svim sudionicama panela i posjetiteljicama (p)ostala dan za pamćenje. 

Podršku događanju dao je i sam Grad Zadar, koji je ujedno i glavni pokrovitelj eventa, a svojim pokroviteljstvom prirdružile su mu se i Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica grada Zadra, Luka Gaženica te brojni sponzori poput Maraske, Solane Nin, Paške sirane i drugih

Inspire HER je događaj ​z​amišljen kao podjela iskustva poslovn​ih žen​a i poduzetnica, vezana za osobni život i posao, a koja su​ itekako motivirajuća za sudionike i koja im daju vjetar u leđa za vlastite aktivnosti i ostvarenje osobnih i profesionalnih ciljeva.

​Pozdravne riječi uputile su​ Ivana Radić, ​predsjednica udruge Međunarodna mreža poslovnih žena, poduzetnica i Izvršna urednica portala Ženial​, te Iva Bencun, ​direktorica Turističke zajednice grada Zadra​.

Uvodni dio bio je kratak osvrt "unatrag", gdje nam je  Jelena Mrgić Lakić, licencirana vodičica za Zadarsku županiju​, pričala o nekim davnim vremenima i snažnim ženama ''predpoduzetnicama'' poput benediktniki, društva žena za pomoć izbjeglicama, sestrama Borelli, Nevenki Filipović, Iron lady lutkarstva, te prvoj zadarskoj tiskarici Marini Battari.

​A onda je započeo panel kojega je moderirala Ivana Radić​.

Doznali smo tako više o karijeri Rebeke Pevec - generalna menadžerica Luke Gaženica​ priznala je da je njezin nemirni duh kriv za sve odluke u životu, podijelila je s nama i iskreno, teško iskustvo suočavanja s dijagnozom i kako se snašla u tom dijelu života, kako uopće raditi u jednoj jako muškoj industriji, te istaknula da je uvijek važno ne žaliti zbog odricanja, te isto tako da nikad nije kasno, ona je sama magistrirala tek u 40-oj!

Zaigrana i šarmantna Ana Teskera pričala je o svojoj avanturi koja je započela "kuhanjem pive" u sobici do danas jake i popularne zadruge Brlog te najavila i neke novitete već na proljeće sljedeće godine.

Veronika Mudri Šestan, ​direktorica​ agencije Magic Croatia d.o.o.​ nesuđena je pravnica iz Slavonije koja je svoju strast za turizmom ostvarila u Zadru. Kazala je kako je usrećuje što je Zadar domaćin ovakvog susreta i poručila da je važno vjerovati u sebe i okružiti se bliskim i iskrenim ljudima.

Ivana Lončar Mašina​ do agencije Breakaleg d.o.o.​ stigla je iz sektora bankarstva. Poručila je kako nema smisla odgađati odluku o odlasku iz jedne branše u neku drugu, pa čak i kada se to čini potpuno suludo i riskantno. Njezina hrabrost bila je potkovana i podrškom supruga.

A Martina Pernar Škunca, marketing manager​ica Pašk​e siran​e​, ispričala je koliko se sve promjenilo u samo deset godina od kada nema njezinog oca. Dogodila se propast velikog Agrokora, stigla je pandemija, nema naših radnika nego se angažiraju Nepalci, vremena se mijenjaju ... ali Pernar Škunca​ ističe da je važno - prilagoditi se. Ona sama je sretna jer promovira divan kvalitetan hrvatski proizvod, ali kaže kako je teško opstati na konkurentnom svjetskom tržištu, pada proizvodnja mlijeka, a nema ni mladih koji bi se nastavili baviti obiteljskom tradicijom.

Osnaživanje, networking, razbijanje stereotipa i predrasuda, poruke o tome kako nikad nije kasno i kako se uvijek možemo prilagoditi i uhvatiti u koštac sa svim izazovima, obilježili su ovu prvu po redu konferenciju.

Sigurni smo, ne i posljednju.

​Glazbeni trio Flores​ počastio nas je glazbom, a potom je uslijedio i mali domjenak. 


Reci što misliš!