Biznis

provjerili smo

Razdjelnicima istječe rok. Kazne ako ih ne zamijenite na vrijeme su visoke

Razdjelnicima istječe rok. Kazne ako ih ne zamijenite na vrijeme su visoke
Ivica Galovic/PIXSELL

Tema razdjelnika ponovno se aktivirala u medijskom prostoru s obzirom neki građani prošlog mjeseca ostali zatečeni upozorenjima tvrtki za održavanje razdjelnika o tome kako ih moraju mijenjati jer bi u suprotnom mogli plaćati kazne.

“S obzirom na to da ste u cijeloj zgradi ugradili razdjelnike 2014. godine, a ističe im valjanost baterije prema Zakonu o tržištu toplinske energije, dužni ste zamijeniti, odnosno postaviti nove, kako bi ih se moglo pravilno i točno očitavati. Baterije kao takve nije moguće mijenjati, nego se mijenja cijeli razdjelnik.

Ako to ne učinite, primijenit će se čl. 50 istog Zakona koji propisuje kaznu za fizičku osobu u visini od 1.327,23 do 6.636,14 eura”, stoji u poruci koju su primili građani jedne zgrade na Savici, prenio je Lider.

Što se tiče upozorenja koji su građani dobili, predsjednik Udruge suvlasnika stambenih zgrada Zagreba Zdravko Vladanović u razgovoru za N1 ističe da zamjena razdjelnika nije zakonska obveza već kako kaže, proizvođačeva. Objašnjava: “Svaki razdjelnik je ugrađen s rokom zamjena tzv. baterije na 10 godina. Baterija je integralna tako da je potrebno mijenjati čitav uređaj.”

To znači da bi zgrade koje imaju razdjelnike, iste trebaju mijenjati 10 godina nakon ugradnje istih. Važno je naglasiti kako su ih građani dužni zamijeti prije nove sezone grijanja.

Razdjelnici su u fokus medija prvi put došli 2013. s tadašnjim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom koji je donio sporni Zakon o tržištu toplinske energije kojim je uvedena obveza ugradnje razdjelnika topline u oko 170 tisuća kućanstava u sustavu centralnog grijanja na toplane i male kotlovnice.


Reci što misliš!