Biznis

#savjeti

Vaš kućni budžet se prebrzo troši? Uz ove savjete ne samo da ćete uštedjeti, već ćete i dodatno zaraditi

Vaš kućni budžet se prebrzo troši? Uz ove savjete ne samo da ćete uštedjeti, već ćete i dodatno zaraditi

Učinkovita raspodjela kućnim budžetom u vrijeme inflacije katkad se može činiti kao nemoguća misija. Životni troškovi su sve veći, a samim time mogućnosti uštede i stavljanja ponešto novca na stranu za ''crne dane'' za mnoge Hrvate su sve manje.

No, na svu sreću, u današnje vrijeme postoje brojni načini kako povećati kućni budžet. Bez obzira na to želite li dodatnu zaradu staviti na štednju, investirati, iskoristiti za plaćanje računa ili počastiti sebe i obitelj, dodatan novac sigurno će vam dobro doći.

Prije nego što uopće počnete razmišljati o dodatnim načinima zarade, važno je usvojiti nekoliko pravila koja će vam pomoći da naučite raspolagati postojećim kućnim budžetom te da postignete financijsku stabilnost.

Izradite detaljan budžet - započnite s popisom svih prihoda i rashoda. To uključuje stalne izvore prihoda (plaće, penzije) i sve troškove, uključujući račune, stanarinu, hranu, prijevoz i ostale redovne troškove.

Odredite prioritete - razvrstajte troškove na fiksne (koje ne možete izbjeći, poput stanarine, režija) i varijabilne (koje možete kontrolirati, poput izlazaka, zabave). Jako je važno svaki mjesec prvo poplaćati račune i osigurati si egzistencijalne potrebe, a potom razmišljati o trošenju preostalog novca – nikako ne obrnuto.

Pratite i smanjite nepotrebne troškove – pregledajte svoje nepotrebne troškove (npr. prečesto naručivanje hrane, nepotrebne pretplate) i pokušajte ih smanjiti. Napravite plan kupovine prije odlaska u trgovinu i držite ga se.

Postavite ciljeve štednje - štednja ne mora biti velika da bi bila učinkovita. Počnite s manjim ciljevima, poput štednje 5-10 % mjesečnog prihoda. Postavite dugoročne i kratkoročne ciljeve (npr. za godišnji odmor, crni fond, kupovinu stana)

Izbjegavajte zaduživanje kreditnim karticama - kreditne kartice mogu biti korisne, ali i opasne ako se ne koriste odgovorno. Pokušajte platiti dugove na vrijeme kako biste izbjegli kamate.

Pripremite se za neočekivane troškove - kreiranje crnog fonda je ključno. Ciljajte da imate dovoljno sredstava za pokrivanje troškova života od 3 do 6 mjeseci u slučaju iznenadnih situacija (npr. gubitka posla, popravaka u kući).

Koristite popuste i akcije - kupujte namirnice i druge potrepštine na akcijama ili rasprodajama. Razmotrite korištenje loyalty programa i aplikacija za praćenje popusta kako biste uštedjeli na redovnim kupovinama.

Periodično pregledajte budžet - redovno pregledavajte svoje prihode i rashode kako biste pratili svoj napredak i prilagodili budžet prema potrebi.

Razmislite o dodatnim izvorima prihoda - ako vam primanja nisu dovoljna za postizanje vaših ciljeva, razmislite o dodatnim izvorima prihoda, kao što su freelance poslovi, hobiji koji mogu donositi zaradu i slično.

Prodaja zlata kao odličan način dodatne zarade

Jedan od odličnih načina za povećanje kućnog budžeta zasigurno je prodaja zlata. Paralelno s porastom broja poslovnica za otkup zlata u Hrvatskoj, raste i interes hrvatskih građana za ovu uslugu. Sve veći broj Hrvata odlučuje se na prodaju svoje zlatne imovine, s obzirom na to da im se ova usluga pokazala kao odličan način dodatne zarade i/ili rješavanja financijskih problema.

Gotovo svaka osoba kod kuće ima zlatni nakit koji ne nosi ili na koji je možda čak i zaboravila da postoji. To mogu biti potrgani lančići, rasparene naušnice, staromodno prstenje ili premale narukvice dobivene u nasljedstvo. Procjenjuje se da Hrvati u ladicama svojih domova čuvaju lom zlato u vrijednosti oko milijardu eura. Upravo ti zlatni predmeti koji godinama skupljaju prašinu mogu poslužiti kao odličan dodatan izvor zarade. S obzirom na to da cijena zlata na tržištu raste iz godine u godinu te je trenutno najviša u povijesti, sada je odlično vrijeme za prodaju zlatnog nakita ili nekih drugih zlatnih predmeta.

Kako i gdje prodati zlato?

Kako biste bili sigurni da ćete za svoju zlatnu imovinu dobiti najbolju cijenu, predlažemo vam da to učinite u trgovini specijaliziranoj za otkup zlata koja otkupljuje sve vrste takozvanog lomljenog ili starog zlata. Uz nakit i zlatnike, to može biti i dentalno zlato odnosno zlatni zubi, kao i zlatni satovi te bilo koji drugi predmeti od zlata.

Prodaju zlata možete obaviti brzo, jednostavno i diskretno diljem Hrvatske. Procjenu zlata provode educirani i ljubazni djelatnici ovlašteni za izradu ponuda za otkup zlata, a sama procedura je vrlo pojednostavljena pa cijeli postupak traje svega desetak minuta. Svoje staro ili nekorišteno zlato možete prodati i iz udobnosti vašeg doma, zahvaljujući usluzi otkupa zlata poštom. Osim zlata, prodati možete i sve vrste srebrnih predmeta pa evo dodatnog razloga da zavirite u ormare i vitrine te nekorišteno zlato i srebro pretvorite u dodatan izvor zarade.

Za dodatne informacije o otkupu zlata nazovite besplatan info telefon 0800 73 72, a ukoliko imate zlato ili srebro koje želite prodati, prijaviti se možete i online, putem besplatnog kontakt obrasca.


Reci što misliš!