Biznis

#istraživanje

Top 10 najtraženijih sezonskih poslova na Jadranu ove godine!

Top 10 najtraženijih sezonskih poslova na Jadranu ove godine!

Dok jedni očajnički dižu ruke i tvrde da je ova sezona na Jadranu počela katastrofalno, drugi se bore s neočekivanim problemom – nedostatkom radne snage! Ubrzano otvaranje novih hotela i restorana stvorilo je krizu u potrazi za radnicima ostavljajući mnoge poslodavce na rubu očaja.

Jesu li pred nama neviđeni izazovi ili se radi o prilici koja će redefinirati ljetni turizam na Jadranu?

Turistička sezona je u punom jeku i mnogi radnici na moru već su odavno započeli s poslom. Mnogi se odlučuju na sezonski rad zbog zarade, ali neki i zbog uživanja jer, prema pisanju medija, mnogi Hrvati više si ne mogu priuštiti ljetovanje na našoj obali.

Inovativna platforma za zapošljavanje PickJobs je napravila kratko istraživanje o trenutnoj situaciji vezanoj uz sezonske poslove u Hrvatskoj usporedno s brojem korisnika koji traže posao tijekom cijele godine. Od početka ove godine, najviše posloprimaca tražilo je poslove u administraciji, IT industriji, ugostiteljstvu, sportu i u turizmu. Također, tražitelji posla su pokazali interes i za bankarstvom, trgovinom i prodajom, marketingom i oglašavanjem, graditeljstvom te ekonomijom. Najviše oglasa na PickJobsu tijekom 2024. godine odnosi se na ugostiteljstvo, trgovinu i prodaju, promet i transport te graditeljstvo.

Najviše aktivnih sezonskih oglasa može se i dalje pronaći u kategoriji ugostiteljstvo, neznatno manje u turizmu, a bilo je aktivnih oglasa u kategorijama trgovina i prodaja, promet i transport te poljoprivreda. Što se tiče studenata, mnogi su pokazali interes za sezonskim radom i prijavljivali se na mnoštvo oglasa na Jadranu. Najviše studenata odlučilo je raditi poslove administracije, ugostiteljstva, trgovine i prodaje te skladištenja i logistike.

Prema podacima s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvih šest mjeseci 2024. zaposlio se 12 689 osoba na sezonskim poslovima. Uglavnom se radi o zanimanjima konobara/konobarica, sobara/sobarica, čistača/čistačica, kuhara/kuharica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, prodavača/prodavačica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, recepcionara/recepcionarki, turističkih animatora/turističkih animatorica, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica i slično.

No, tražilo se nekoliko tisuća osoba više. Naime, potražnja je bila za 16 656 radnika. Tijekom cijele prošle godine za sezonske poslove tražilo se 23 403 radnika, a zaposlilo se njih 17 360. Iako je sezona u jeku, brojni i dalje traže radnike. Prema podatcima HZZ-a, imaju aktivne 963 otvorene pozicije za sezonski posao.

Kako se ljeto bližilo, u Hrvatskoj je izdavano sve više dozvola za rad stranim radnicima, a broj onih u turizmu i ugostiteljstvu povećavao se. Prema podatcima Ministarstva unutarnjih poslova u siječnju je izdano 14 219 dozvola za boravak i rad, u veljači 32 725, u ožujku  52 196, u travnju 72 872, u svibnju 93 786 i u lipnju 112 389.

U prva četiri mjeseca najviše je dozvola izdano za rad u graditeljstvu, dok su turizam i ugostiteljstvo bili na drugom mjestu. Potom su se u svibnju i lipnju popeli na prvo mjesto. U prva tri mjeseca 2024. godine najveći broj radnih dozvola izdan je državljanima Nepala, potom u travnju, svibnju i lipnju najviše dozvola za rad izdano je državljanima Bosne i Hercegovine.

Iako je sezona na vrhuncu, potražnja za sezonskim poslovima i dalje traje. Primamo svakodnevne upite i prijave zainteresiranih kandidata iz Hrvatske i regije za sezonskim radom. Nadamo se da će svatko pronaći željeni posao i zadovoljavajuće uvjete.

Ponudu sezonskih poslova možete pronaći na linku


Reci što misliš!