Biznis

ne masovnom turizmu!

Građani pokrenuli peticiju za deapartmanizaciju stambenih zgrada

Građani pokrenuli peticiju za deapartmanizaciju stambenih zgrada
Bojan Bogdanić

Građanska inicijativa STANARI ZAJEDNO pokrenula je online peticiju kojom traži da se višestambene zgrade u Hrvatskoj deapartmaniziraju jer su namijenjene stanovanju, a ne turizmu.

"Obraćamo se mladim ljudima koji ne mogu riješiti svoje stambeno pitanje, onima koji imaju stan, ali im je zbog apartmanizacije narušena kvaliteta života, ljudima koji pate zbog masovnog turizma te svim drugim dobronamjernim osobama koje su spremne stvari mijenjati na bolje", rekli su iz inicijative.

Tvrde da je apartmanizacija stambenih zgrada protuzakonita, da je njome povrijeđeno zajamčeno ustavno pravo na miran, dostojanstven i nepovrediv obiteljski dom te da se njome krši više zakona. 

"Tražimo reakciju ministarstava nadležnih za turizam, prostorno uređenje, stanogradnju i demografiju koje pozivamo da usklade politike i čim prije donesu konkretne mjere. Na taj način bi se vlasnicima stanova vratio mir u njihov svakodnevni život, u središta gradova bi se vratili stanovnici, na tržištu bi postojala lojalna nekretninska konkurencija, a mladi ljudi bi dobili priliku ostati u svojoj zemlji u kojoj bi unajmili ili kupili stan za sebe i svoju buduću obitelj", kažu u inicijativi.

"Masovni turizam je ugušio hrvatska mjesta i gradove u kojima razulareni turisti nagrđuju našu povijest i kulturu i tako u svijet šalju poruku da se u Hrvatskoj svatko može ponašati kako želi. Takvi turisti se zbog toga trebaju redovno i strogo kažnjavati", zaključuju.

Online peticija može se potpisati ovdje.


Reci što misliš!