Biznis

NEUGODNO IZNENAĐENJE

Iznajmljivači apartmana i vlasnici kuća za odmor HRT-u moraju plaćati pretplatu cijele godine

Iznajmljivači apartmana i vlasnici kuća za odmor HRT-u moraju plaćati pretplatu cijele godine
Pixabay

Iznajmljivači apartmana i vlasnici kuća za odmor iznenađeni su najnovijim potezom Hrvatske radiotelevizije koja im je poslala račune za HRT pristojbu za cijelu godinu.

Do sada su, naime, plaćali ovu pristojbu samo tijekom turističke sezone, no čini se da se to prmijenilo.

– Nitko nas o tome nije obavijestio, ništa ne znamo, samo su nam stigli računi do kraja godine. Do sada smo plaćali za lipanj, srpanj i kolovoz, po broju apartmana koje imamo, i onda više ne bismo plaćali. Nema smisla plaćati pristojbu kad u apartmanima ostatak godine nema nikoga. Iznajmljujemo ih samo ova tri mjeseca – ispričao je iznajmljivač Darko koji ima tri apartmana i plaća pristrojbu za sva tri. Apartmani se nalaze u sklopu kuće u kojoj živi tijekom cijele godine. Do sada je za ove tri apartmana plaćao pristojbu samo tijekom tri mjeseca, a sada, sudeći po računima, će plaćati cijelu godinu. S tim problemom je upoznata i Hrvatska udruga za zaštitu potrošača.

– S obzirom da prethodno nije bilo obavijesti, niti dopisa HRT-a, potrošači nisu bili informirani i nije im bilo jasno zašto sada moraju plaćati račune za cijelu godinu, pa su tražili informacije od nas, a mi pregledom web stranice HRT-a, nismo nigdje pronašli informaciju o dokumentu kojim je to regulirano.

Smatramo da je uz dostavu novih računa odgovarajućim dopisom građane trebalo i informirati o promjenama koje nastupaju, a ne im samo poslati račune, bez ikakve popratne informacije – rekli su u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača kojoj su se iznajmljivači također obratili, a koja je potom dobila odgovor od HRT-a.

– HRT se nalazi u teškoj financijskoj situaciji kojoj je posljedica stagnacija (zamrzavanje) mjesečne pristojbe u iznosu 80,00 kn od 2012. godine, a sve do danas kada iznosi 10,62 €, te slijedom toga, unatoč razumijevanju za značaj turističkog sektora za gospodarstvo Republike Hrvatske kao i spoznaju da dobar dio turističkih iznajmljivača ne posluje redovito tijekom cijele godine, dužni smo naplaćivati mjesečnu pristojbu svakome tko ima ili posjeduje prijamnik tijekom cijele godine.

Zaključno, na temelju navedenog razvidno je da je plaćanje mjesečne pristojbe mjesečna obveza te da Zakon o HRT-u ne razaznaje sezonsku obvezu plaćanja mjesečne pristojbe, niti je predviđeno izuzeće od plaćanja mjesečne pristojbe izvan turističke sezone – stoji, između ostalog, u odgovoru HRT-a Udruzi za zaštitu potrošača, piše Večernji list.


Reci što misliš!