Biznis

zd županija

Autohtona sorta Privlačke biline vraća se u vinograde

Autohtona sorta Privlačke biline vraća se u vinograde
HRT

Autohtona sorta Privlačke biline koja je gotovo nestala iz zadarskog kraja, vraća se u vinograde. Mladi Privlačanin Tome Šarić jedan je od vinogradara koji se ozbljno posvetio sadnji i uzgoju ove sorte.

Uskoro će i vina na tržište, zahvaljujući projektu pokrenutom prije deset godina između Općine Privlaka i Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Mladi Privlačanin Tome Šarić jedan je od vinogradara koji se ozbljno posvetio sadnji i uzgoju ove sorte.

- U suradnji s općinom i s Agronomskim fakultetom se detektirala ta sorta koja je autohtona, a koja je dosta slična maraštini, ali je ipak genetski unikatna. I kako je to tu autohtono, lokalno, šteta je bilo to ne iskoristiti, kaže Tome.

Na ukupno tri tisuće loza, biline je 950 panjeva. 

A odakle interes za sadnju ove, zaboravljene vrste iz zapuštenih dalmatinskih vinograda?

- Privlačka bilina se sadila uvijek u vinogradu kao mješoviti nasad, gdje koja loza je bila unutar vinograda, tako da smo i mi unutar ovog projekta što smo surađivali s Agronomskim fakultetom i profesorom Maletićem detektirali kroz te stare nasade Privlačku bilinu i od tih starih loza smo uzimali plemke da bi radili sadnice, pojašnjava.

Marko Glavan od prvih je dana sudjelovao u ovom projektu. Glavan je prije 13 godina zasadio prve sadnice vinove loze, uglavnom domaćih sorti.

- Ja sam 11. godine zasadio svoj prvi vinograd. Pojavila se u mjestu priča da su bili ljudi s fakulteta da bi obnovili našu staru sortu bilina. Po njihovoj priči nekakvih 300 sadnica su bili spremni isporučiti za sadnju. U Privlaci nitko se nije javio, nego ja, govori Marko.

I priča je krenula. Po starim vinogradima tražila se ova autohtona sorta od koje je bilo potrebno dobiti nove, mlade sadnice. Revitaliziranje nije prošlo bez problema.

- Posadili smo taj vinograd, ali smo u tri godine saznali da je došlo do greške u rasadniku pa su nam isporučili maraštinu umjesto biline. Kroz te tri godine sam počeo već pripremati iz starih vinograda divlju lozu koju sam zasadio u ovom vinogradu i na nju sam počeo na suho u trećem mjesecu nacjepljivati na klin privlačku bilinu, prisjeća se.

Privlačka bilina ima veliki potencijal

Privlačka bilina ima veliki potencijal.

- Jako škrto rađa, daje specifične, manje grozdove. Otprilike šećeri budu visoki, ali su kiseline dosta niske, kaže Marko.

Vina proizvedena od autohtonih sorti imaju sve veći potencijal na domaćem tržištu

No, vino koje se dobije, vrhunske je kvalitete. Ne čudi stoga, što se sve više Privlačana okreće njenoj sadnji. Vina proizvedena od autohtonih sorti imaju sve veći potencijal na domaćem tržištu.

- Autohtone sorte su zaboravljene, ali se narednih godina sve više i više vraćaju u trend, tako da je to sigurno dobra priča i da je autohtono nešto što svi trebamo potencirati, ističe Tome.

- Trebali bi imati još i bolju potporu kroz restorane i kroz turizam, smatra Marko.

Vinogradi sa starinskim sortama dobitna su kombinacija za vinogradare, proizvođače, ali i turiste koji sve više teže degustaciji lokalnih proizvoda.


Reci što misliš!