Biznis

solarna energija

Male promjene za velike uštede

Male promjene za velike uštede
foto ilustracija - Pixabay.com

Klimatske promjene utječu na sva područja, pa tako i na poslovanje tvrtki koje se tome moraju prilagoditi. Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora provodi projekt Young Energy Europe putem kojega mladi stručnjaci iz različitih industrija pohađaju edukaciju koja ih osposobljava za praćenje i smanjenje potrošnje energije u tvrtkama.

U taj su projekt uključeni zajedno s njemačkim vanjskotrgovinskim komorama u Bugarskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Slovačkoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Tijekom praktične faze koja slijedi neposredno nakon predavanja polaznici novostečena znanja izravno primjenjuju u tvrtkama u kojima rade.

- Na toj edukaciji energetski skauti uče kako prepoznati "gutače" energije u vlastitim tvrtkama i kojim konkretnim mjerama dugoročno smanjiti troškove energije. Veliki benefit tvrtkama je i to da je ova edukacija uključujući materijale besplatna. Program omogućava detaljnu provjeru potrošnje resursa i energije, prijenos znanja, te konkretne uštede energije i troškova kroz konkretne projekte. Od 2021.godine kada smo počeli s provedbom edukacija za energetskog skauta, kada gledamo statistiku predloženih projekata, tu prednjače rekonstrukcija rasvjete, ugradnja fotonaponskih sustava, optimizacija upravljanja energijom, održiva mobilnost, te optimizacija postrojenja u području stlačenog zraka i grijanja, te korištenje otpadne topline, objasnila je u Dnevnom ritmu Hrvatskoga radija voditeljica projekta Young Energy Europe i programa edukacija u Njemačko-hrvatsko industrijskoj i trgovinskoj komori Daniela Buntak.

Projekt Young Energy Europe pokrenula je Europska klimatska inicijativa, a provodi ga Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime SR Njemačke. Dosad je edukaciju u Hrvatskoj završilo 100 polaznika. U sklopu zadnje faze projekta od travnja 2021. do ožujka 2024. u osam zemalja edukaciju je završilo 800 polaznika iz 300 tvrtki, a izrađeno je 361 praktičnih projekata. Tvrtke u Hrvatskoj mogu prijaviti svoje zaposlenike za edukaciju do jeseni, idući ciklus predavanja održat će se od 22. do 24. listopada u Zagrebu.


Reci što misliš!