Biznis

analiza

Razlike u cijenama u Hrvatskoj velike, a to govori o nejednakoj razvijenosti naših regija

Razlike u cijenama u Hrvatskoj velike, a to govori o nejednakoj razvijenosti naših regija
Shutterstock / Ilustracija

Znate li da nije isto ići u shopping u Osijeku i Dubrovniku? Ekonomski analitičar Damir Novotny gostovao je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je komentirao inflaciju koja je najmanja u posljednje tri godine.

Novotny tvrdi da je to statistički točno i u to ne treba sumnjati jer se tu obuhvaća 600-tinjak proizvoda i mjeri se iz mjeseca u mjesec. “Možemo reći da je ipak inflacija pod kontrolom. I u euro-području, ali je i u Hrvatskoj rast cijena dosegao vrhunac i možemo očekivati smirivanje”, rekao je.

Taj trend može zastaviti neki šok. “Može se dogoditi da nema dovoljno proizvodnje hrane zbog loših vremenskih uvjeta poput velikih kiša u Njemačkoj i suša u Španjolskoj. Može se dogoditi eskalacija u Ukrajini pa da cijene energenata krenu rasti”, dodao je.

“Hrvatska ima jedan fenomen što druge susjedne zemlje nemaju, a to su razlike regionalne među cijenama. Osijek i Dubrovnik su kao dva ekstrema 1:3 ako gledamo osnovnu potrošačku košaricu. Niti jedna zemlja nema toliku razliku, što govori o nejednakoj razvijenosti naših regija i to se odnosi na potražnju i ponudu”, istaknuo je.

Kaže da Hrvatska ima visoke poreze na potrošnju.

“Ako pogledamo susjedne zemlje, hrana je bez iznimke ispod 10 posto PDV-a. Kod nas postoji tek dio proizvoda koji ima niže porezno opterećenje, ali oni bitno ne utječu na sliku cijena hrane. Zato su kod nas cijene u maloprodajni lancima u odnosu na Austriju ili Sloveniju više. S druge strane, troškovi transporta su značajno viši”, rekao je Novotny.

Navodi kako je EU u cjelini samodostatna, no Hrvatska nije ni približno i da će teško to postići.

“Nije realna teza o našoj samodostatnosti jer je struktura poljoprivredne proizvodnje nisko produktivna”, dodao je.


Reci što misliš!