Biznis

održivi razvoj

Ministarstvo odlučuje o ponovnom uzgoju bijele ribe i školjkaša na Pagu

Ministarstvo odlučuje o ponovnom uzgoju bijele ribe i školjkaša na Pagu

Radi se o uvali Dinjiška na južnoj strani otoka gdje investitor želi ponovno pokrenuti uzgajalište koje je tamo već postojalo.

Planira uzgoj 30 tona godišnje brancina i podlanice te 20 tona dagnji, a Ministarstvo treba procijeniti utjecaj zahvata na okoliš.

U uvali Dinjiška, uzgoj ribe i školjkaša se vrši još od 2005. godine kada je uzgajalište bilo na površini od 5 tisuća metara kvadratnih da bi 2007. godine bilo prošireno na 10 tisuća kvadrata.

Uzgojno polje bilo bi kvadratnog oblika, površine 1 ha, udaljeno 50 metara od obale. Unutar uzgajališta planirano je 8 kaveza za uzgoj bijele ribe, dimenzija 8 x 8 metara, a uz rub koncesijskog polja postavljanje linija za uzgoj školjaka koje će biti 5 m razmaknute jedna od druge. Logistička infrastruktura za rad planiranog uzgajališta ribe i školjkaša (kontejner u kojem se drži hrana i oprema za uzgoj i izlov ribe te ostali alati) je postojeća i nalazi se na lokaciji jugozapadnog dijela obale, nasuprot tvrđave Fortica. Tvrtka posjeduje kombi hladnjaču, kojom se izlovljena riba i školjkaši prevoze u Zadar do objekta s hladnjačom koja se koristi jer vlasnik uzgajališta, zbog nedostataka infrastrukture za opskrbu strujom i vodom na lokaciji Fortica, nije mogao do sada izgraditi objekt koji bi služio za sortiranje i skladištenje ribe. Dva plovila su na privezu na sidrištu u luci Fortica, a tijekom rada se sidre na privezištu unutar uzgojnih polja, a jedno je privezište planirano Idejnim projektom i unutar obuhvata planiranog uzgojnog polja. Na ribogojilištu radi jedan ronilac i tri zaposlena radnika, a tvrtka planira ove godine zaposliti još dva radnika.

U elaboratu, koji potpisuje Zeleni servis iz Splita, se navodi da se ne očekuju značajni utjecaji na okoliš, a s obzirom da je uzgajalište već postojalo, može se očekivati da će Ministarstvo dati zeleno svjetlo za ponovnu aktivaciju.


Reci što misliš!