turizam u fokusu
Zadar u povećanju predsezonskog rasta pretekao omiljeni Dubrovnik
Prvak u povećanju broja noćenja u odnosu na prošlu godinu ipak je Zadar u kojemu se bilježi nešto manje od pola milijuna noćenja, ali najveći rast.
Dubrovnik, kao najpoznatija hrvatska turistička destinacija, nikada prije nije došao do milijuntog noćenja. A Zadar, u postotnom povećanju predsezonskog rasta pretekao je čak i Dubrovnik. Zahvaljujući cruiserima, ali i niskotarifnoj kompaniji koja leti i za Dubrovnik, biser hrvatskog juga mjesecima je već pun turista koji su došli ciljano ili su na proputovanju, piše Net.hr.
U odnosu na prošlu godinu Zadar bilježi nešto manje od pola milijuna noćenja, ali najveći rast. Čak 26 posto. “U Zadru sam trenutačno zbog Hideout festivala na Pagu idućeg vikenda. Ići ću na sjeverne otoke, Dugi otok i na još neka mjesta. Za sada uživam”, kaže Britanac Rob, koji u nekom od idućih posjeta Hrvatskoj planira vidjeti i čuveni Dubrovnik, a Poljakinja Jana s dečkom ga je obišla prije dvije godine:
“Ovaj smo put odlučili posjetiti Zadar jer smo imali direktan let u destinaciju. Želimo vidjeti plaže, malo više saznati o sjevernodalmatinskoj kulturi, probati kuhinju, uživati u suncu i moru”.
Zadarski
veliki rast, pogotovo u travnju i svibnju, može se zahvaliti i
većem brojem letova koji su ove godine krenuli i ranije nego
inače – napominje direktorica TZ-a Grada Zadra Iva Bencun:
“To nam je vrlo dobrodošlo zato što se radi o mjesecima van špice i to je na tragu onoga što želimo postići. Nekakav kontinuitet u smislu posjećenosti, u smislu raspoređenosti kroz cijelu godinu, u smislu financijskih rezultata koji su jako bitni svim pružateljima usluga.”
Braća koja su ove godine otvorila restoran u staroj zadarskoj jezgri imaju i veliki broj domaćih gostiju.
“Predsezona je bila izvrsna. Znači, četvrti mjesec, peti mjesec, nemam riječi. Zbilja veliki obrtaj ljudi, velika količina ljudi koja je vidljiva na ulicama, a tako i kod nas u restoranu”, kaže suvlasnik restorana kraj Crkve Sv. Šime Tomislav Began, a njegov poznatiji brat Saša upravo priprema jelo za goste kojih ne nedostaje na ručku ni na sparnih 36 stupnjeva Celzijevih.
Početak lipnja donio je ipak blagi pad u Zadru jer su Nijemci, kao inače najbrojniji gosti, odlučili ostati kotkuće i uživati u domaćinstvu EURA.
Vezane vijesti
-
-
Nakon jučer održane sjednice zadarskog GV-a, danas je održana i županijska Skupština na čijem se Aktulanom satu redovito postavljaju pitanja i teme koje nisu u nadležnosti Županije. Padale su i teške optužbe, prozivane razne institucije.
-
Iako se turistička sezona već dobro zahuktala, u mjestu Kali na otoku Ugljanu u ambulanti hitne medicinske pomoći i dalje nemaju stalnog liječnika.
-
Policijski službenici Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo Prisila prema službenoj osobi.
Izdvojeno
-
Ako ne želite koristiti kemikalije da biste se riješili insekata poput stršljena, postoji niz biljnih sastojaka koje možete koristiti kako biste ih otjerali.
-
Kava bez kofeina često se reklamira kao bolja alternativa tradicionalnoj kavi, zbog minimalnog sadržaja kofeina. No, posljednih mjeseci pojavila se zabrinutost zbog kemikalije koja se koristi u pripremi kave bez kofeina.
-
Tijekom cijele sezone kupanja na jadranskim se plažama redovito provjerava kakvoća vode, a svi podaci redovito se obnavljaju na interaktivnoj karti te su vam dostupni u svakom trenutku.
-
Ruski satelit raspao se u više od 100 komada u Zemljinoj orbiti tijekom noći, prisilivši astronaute na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) da se sklone, objavila je u četvrtak NASA.
Reci što misliš!