Biznis

svakih 10 godina

Odjel za geografiju Sveučilišta objavio nalaze istraživanja kvalitete života u Zadru

Odjel za geografiju Sveučilišta objavio nalaze istraživanja kvalitete života u Zadru
Ivana Vidović

Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru objavio je upitnik o zadovoljstvu građana Zadra životom u njihovu gradu. Istraživanje se provodi svakih deset godina, kako bi se utvrdilo što građani smatraju prednostima i nedostacima u njihovoj lokalnoj zajednici.

Promet, komunalna infrastruktura, zelene površine, blizina mora, buka, dostupnost kulturnih, obrazovnih, sportskih i zdravstvenih usluga i sadržaja samo su neka od pitanja u anketi koja se provodi online. A koji je cilj ispitivanja pojašnjava voditeljica projekta, izvanredna profesorica znanosti Silvija Šiljeg.

- Cilj našega istraživanja je da se utvrdi je li došlo do promjene u kvaliteti života u našoj lokalnoj zajednici u odnosu na prije deset godina. Naime, naša namjera je da kao i prije deset godina izradimo zone kvalitete života, model kvalitete života i da izračunamo indeks kvalitete života na prostoru kvartova u naselju Zadar, kaže profesorica Šiljeg. 

Ispitivanje provedeno prije deset godina pokazalo je da su najzadovoljniji stanovnici Voštarnice i Jazina, a najnezadovoljniji građani s područja Novog Bokanjca.

- Glavni nedostaci u kvartovima bliže centru su bili nedostatak parkirališnih mjesta, prometna buka i buka u vrijeme turističke sezone, te nedostatak zelenih površina. Glavni nedostaci na periferiji, dakle u kvartovima na periferiji, bili su nedostatak nogostupa i generalno nedostatak komunalne infrastrukture, pojašnjava zadarska profesorica. 

Grad Zadar je prije deset godina imao višu kvalitetu života u odnosu na prosjek države, što se očekuje i od novog istraživanja. Anketa se provodi na uzorku od jedan posto stanovnika Zadra, odnosno 673 građana.

Anonimna je, a anketni upitnik može se pronaći na društvenim mrežama Odjela za geografiju i Hrvatskog geografskog društva Zadar. Osim online, ispitivanje će se provesti i na terenu.

 


Reci što misliš!