Biznis

oprez!

Internetom kruži nova prijevara

Internetom kruži nova prijevara
pexels.com

CERT upozorava na novu prijevaru. Na svojim su stranicama objavili i tekst poruke s indikatorima pomoću kojih je moguće prepoznati pokušaj prijevare.

U moru prijevara s kojima se građani susreću svaki dana, CERT je upozorio na još jednu, koja ne cilja direktno građane već je usmjerena prema tvrtkama i vlasnicima internetskih domena, prenosi Zimo.

Prijevara je u svijetu poznata kao “Domain Name Scam”, a ono što su do sad obično bile poruke na engleskom jeziku, sad su se pojavile i na hrvatskom.

Kako pojašnjavaju iz CERT-a, u ovoj prijevari napadači se predstavljaju kao registar domena, kontaktiraju vlasnike postojećih domena i uvjeravaju ih kako netko želi registrirati domenu sličnu njihovoj.

Primjer: ako ste vlasnik domene moja-stranica.hr, uvjeravat će vas kako su zaprimili zahtjev za registraciju domene moja-stranica.com.

Zatim će vas prestrašiti kako to može imati negativan utjecaj na vaše poslovanje te nude priliku da zakupite navedenu domenu prije nekog drugog.

Za registraciju domene na 10 godina traže jednokratno plaćanje u iznosu od 297,50 € i daju Vam rok od 72 sata za odluku kako bi vas prisilili na nepromišljenu odluku.

Upozoravamo građane da ne ulaze u komunikaciju s pošiljateljima ovakvih poruka, ne uplaćuju novac te da informiraju druge kako ne bi nasjeli na ovaj oblik prijevare, ističu iz CERT-a.

Na svojim su stranicama objavili i tekst poruke s indikatorima pomoću kojih je moguće prepoznati pokušaj prijevare.


Reci što misliš!