Biznis

najveće svjetsko ocjenjivanje

Stručnjaci sa Concours Mondial de Bruxelle ocijenili ponudu vina Zadarske županije

Stručnjaci sa Concours Mondial de Bruxelle ocijenili ponudu vina Zadarske županije

Turističke zajednice Zadarske županije i grada Zadra, zajedno sa Zadarskom županijom, u srijedu 20. ožujka ugostili su sudionike prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, u okviru njihovog posjeta Dalmaciji, čak 55 ocjenjivača iz cijeloga svijeta s novinarima.

Posjet je započeo prezentacijom vinske regije i kušanje vina vinara Zadarske županije u vinariji Karaba u Pakoštanima.

Turističke zajednice Zadarske županije i grada Zadra, zajedno sa Zadarskom županijom, u srijedu 20. ožujka 2024. ugostili su sudionike prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles, u okviru njihovog posjeta Dalmaciji, čak 55 ocjenj Sudionici prestižnog svjetskog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles posjetili Zadar

Prezentaciju vina održala je Manuela Plohl, WSET predavačica uz asistenciju sommeliera Ivana Stiblika. Prezentirano je i kušano 16 vina 8 vinara: Degarra, Bora, Fiolić, Jokić, Karaba, Kraljevski vinogradi, MasVin i Vinketa.

Potom su uvaženi gosti provedeni u večernji obilazak grada Zadra prilikom koje su bili oduševljeni Morskim orguljama i Pozdravom suncu, kao i Forumom i Sv. Donatom, te doživjeli i gastronomski dio ponude kroz večeru u renomiranom zadarskom restoranu.

Svjetsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles za rosé vina održava se u Splitu, od 20. – 22. ožujka 2024. godine, a suorganizator događanja je regionalna organizacija Udruženje Vino Dalmacije.

Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles je najveće svjetsko ocjenjivanje vina, utemeljeno 1994., a od 2006. svake godine se održava u drugoj državi, te je do sada obišlo petnaestak najpoznatijih vinskih zemalja.

Ocjenjivanje traje 3 dana, a u popodnevnim satima se organiziraju popratni programi i obilasci vinarija u regiji. Cilj samog događanja je da novinari iz cijelog svijeta upoznaju Dalmaciju kroz više aspekata, prirodnu i kulturnu baštinu, njezina vrhunska vina te gastronomiju. 

Mihaela Kadija je iskazala zadovoljstvo činjenicom da smo zajedno sa Zadarskom županijom i Turističkom zajednicom grada Zadra, iskoristili ovu sjajnu prigodu za prezentaciju naše regije i njezinih vinara renomiranim vinskim stručnjacima i biranim svjetskim novinarima.

Iva Bencun je  naglasila kako je Hrvatska mala zemlja koja zbog ograničenih količina vina teško može konkurirati velikim svjetskim proizvođačima vina u smislu vidljivosti. Iz tog razloga su ovakve posjete vrhunskih znalaca izuzetno važne kako bi pomogli našim vinarima da se čim bolje pozicioniraju na svjetskoj vinskoj sceni.

Ante Sjauš je zaključio kako naša županija nudi obilje kvalitetnih namirnica od kojih nastaju inventivno pripremljena jela kao kombinacija tradicije i inovacija.

Stoga će Zadarska županija nastaviti pružati potporu našim vinara kako bi se pronosila priča o najljepšoj i najraznolikijoj hrvatskoj županiji.

 


Reci što misliš!