Biznis

#ufokusu

Rad od kuće: Trebaju li oni koji ne idu u firmu biti manje plaćeni?

Rad od kuće: Trebaju li oni koji ne idu u firmu biti manje plaćeni?
Shurkin Son

Radnici na daljinu mogli bi se suočiti s nižim plaćama. Europske kompanije traže prilike za povećanje proizvodnje i smanjenje troškova.

Udaljene radne pozicije brzo nestaju da bi bile zamijenjene hibridnim radom, a kompanije, uključujući tehnološke gigante širom svijeta, dolaze na naslovne stranice zbog zahtjeva da se djelatnici vrate u urede. Nedavna studija, koju je objavila platforma za upravljanje potrošnjom Pleo, sugerira da gotovo jedno od pet europskih malih i srednjih poduzeća (MSP) razmatra smanjenje plaća za rad na daljinu. MSP-i inače predstavljaju 99 posto svih poduzeća u EU.

Thorbjørn Fink, izvršni direktor kompanije Pleo, rekao je za Euronews Business da će kompanije 'biti fokusirane na smanjenje troškova tijekom 2024. godine. Naš izvještaj pokazuje da jedan od četiri ispitanika vidi ovo kao temu za 2024. godinu', dodao je.

'Ali odakle će doći takve uštede, neizvjesno je. Neki od ispitanika, njih oko 20 posto, spominju smanjenje plaća radnika na daljinu kao način za smanjenje troškova.'

Ideja da se radnicima na daljinu manje plaća nije nova. Debata traje već neko vrijeme. Jedna strana tvrdi da manji trošak puta na posao i sloboda radnika da žive gdje žele mora rezultirati manjom plaćom. Drugi kažu da su radnici na daljinu jednako produktivni kao i njihovi kolege u uredima te da čak smanjuju troškove za poslodavce, pa bi njihov rad trebao biti jednako nagrađen, prenosi Tportal.

Nizozemska multinacionalna konzultantska tvrtka za ljudske resurse Randstad rekla je za Euronews Business da je vrlo važno da se prema svim zaposlenima odnosimo ravnopravno, bez obzira na njihovu lokaciju.

'Moramo stvoriti jednake uvjete za sve tako da se svi radnici tretiraju na pravedan način da bi se postigli bolji rezultati i za pojedince i za organizacije', kažu iz kompanije.

Mnogi poslovni lideri glasno su izrazili prezir prema radu od kuće. Britanski poslovni magnat Lord Alan Sugar rekao je još 2022. da bi oni koji rade na daljinu trebali biti manje plaćeni. Drugi izvršni direktori također su bili vrlo otvoreni o lošim stranama rada na daljinu, a izvršni direktor Goldman Sachsa, David Solomon, nazvao je to 'zastranjivanjem'.

Tehnološki gigant IBM nedavno je pozvao menadžere da se vrate u urede ili napuste posao; Dell i SAP su naložili svojim zaposlenima da se barem djelomično vrate u poslovni prostor, a L’Oréal je odlučio da je petak u uredu obavezan dva puta mjesečno.

'Naši podaci pokazuju kako se očekuje da će više od trećine radnika biti u uredu više nego prije šest mjeseci, a nešto manje od polovine prijavilo je da je njihov poslodavac postao stroži u pogledu dolaska u ured', kažu iz Randstada.

Posljednje istraživanje portala MojPosao pokazalo je kako 45% tvrtki svojim zaposlenicima nudi opciju rada na daljinu, svaka treća tvrtka (32%) rad od doma omogućuje samo radnicima određenih odjela, dok 23% kompanija ne nudi mogućnost rada od kuće.

U tvrtkama koje nude mogućnost rada od kuće većina radnika se odlučila za hibridni način rada odnosno kombinaciju dolazaka u ured i ostanka kod kuće (59%), četvrtina isključivo radi od doma (24%), dok 17% u pravilu dolazi u ured. Tvrtke koje imaju djelomičnu mogućnost rada od kuće također većinom rade hibridno (84%), manjim dijelom iz ureda (13%), a u najmanjoj mjeri rade isključivo od kuće (3%). 

Među tvrtkama koje barem povremeno svojim zaposlenicima omogućuju rad od kuće, većina (64%) na snazi ima 'model fleksibilnog rada', gdje zaposlenici u dogovoru s nadređenom osobom odlučuju kad će raditi od doma. Od ostalih modela, 14% tvrtki radi po principu 'tjedan plus tjedan', u kojem radnici jedan tjedan provode u uredu, a jedan kod kuće, a 9% '2 tjedna plus 2 tjedna'. Također, 14% tvrtki njeguje model '3 plus 2' unutar jednog tjedna, odnosno 3 dana u uredu i 2 dana od kuće ili obrnuto.

Pogledamo li želje zaposlenika po njihovim generacijama vidjet ćemo da bi pripadnici generacije Z, u manjoj mjeri, nego druge generacije radili iz ureda (23% Gen Z, 26% Gen Y te 31% Gen X), dok im je većoj mjeri nego drugima svejedno od kuda rade - iz ureda ili od doma ili neke druge lokacije (27% naprema 20% kod Y te 22% kod X). 


Reci što misliš!