Biznis

27% od početka 2024.

Cijena dionica Tesle pala na najniže razine u posljednjih 9 mjeseci

Cijena dionica Tesle pala na najniže razine u posljednjih 9 mjeseci
AP Photo/Susan Walsh, File

Cijena dionica Tesle pala je u ponedjeljak na najniže razine od prošlog svibnja, produljujući tako agoniju tvrtke koja sve više zaostaje za drugim velikim tehnološkim kompanijama.

Cijena dionica pala je za 6 posto na 175 dolara, prije blagog oporavka do gubitka od 3,7 posto pred zatvaranje burzi.

To znači da je od početka godine vrijednost dionica ovog giganta automobilske industrije pala za šokantnih 27 posto, zbog čega su dionice Tesle ostvarile najgori rezultat od svih tvrtki u referentnom S&P 500 indeksu.

Ovogodišnji pad Tesle započeo je kada tvrtka nije uspjela dosegnuti procjene Wall Streeta za kvartalni profit i prihode, no posljednji pad cijena dionica poklapa se sa sve većom kontroverzom koja okružuje izvršnog direktora tvrtke Elona Muska koji glasno traži veću kontrolu u kompaniji, a na svojoj društvenoj platformi X iznosi tvrdnje s margine desnog političkog spektra.

Strahovi o tome koliko je uprava tvrtke sposobna kontrolirati Muska dosegli su vrhunac u subotu, kada je Wall Street Journal objavio izvješće u kojemu se navodi kako su Musk i članovi uprave Tesle zajedno uzimali ilegalne droge (Musk je ranije tvrdio kako pri njegovom testiranju na drogu nijednom nisu pronađeni “niti tragovi” droge ili alkohola).

Navodi o kojima je izvijestio Journal posljednji su u nizu “crnih oblaka” koji se nadvijaju nad Teslom, kaže za Forbes analitičar Wedbusha Dan Ives, koji je pad dionica od ponedjeljka djelomično pripisao upravo tom izvješću.

Dionice Tesle ove godine su pale više čak i od cijena dionica tvrtke Boeing koje su zabilježile pad od 21 posto uslijed kontroverzi po pitanju sigurnosti Boeingovih komercijalnih zrakoplova, kao i dionica poljoprivrednog giganta Archers-Daniels-Midland koje su pale za 21 posto zbog istrage u navodnu računovodstvenu prijevaru.

Rezultati dionica Tesle već dugo su podložni hirevima Elona Muska. Njihovi rezultati od početka 2024. godine značajno su lošiji od drugih članica takozvane “veličanstvene sedmorke” – tehnoloških kompanija čija vrijednost je prošle godine značajno porasla. 

Apple je uz Teslu jedini član skupine čije dionice su pale u odnosu na isti period prošle godine, no kod Applea se radi o padu od tek 2 posto.

Apple i Tesla također su jedine među sedam koje nisu zabilježile dvoznamenkasti rast u posljednjem kvartalu 2023. godine. Profit Tesle pao je za 23 posto između 2022. i 2023. godine, a analitičari predviđaju da će rast ponovno biti negativan i ove godine, pokazuju podaci FactSeta.

Forbesove procjene u stvarnom vremenu pokazuju kako je Musk trenutno drugi najbogatiji čovjek svijeta, a njegovo bogatstvo iznosi 195 milijardi dolara.

On je danas za nekih 55 milijardi dolara siromašniji nego je bio krajem 2023. godine, i to upravo zbog pada vrijednosti dionica Tesle, ali i prošlotjedne presude sutkinje u Delawareu da poništi odluku o kompenzaciji za Muska u vrijednosti od 51 milijardu dolara u dionicama Tesle.


Reci što misliš!