Biznis

rodom iz posedarja

Slastičarka i vlasnica OPG-a Božena Krep: Nikad nije kasno za pretvaranje hobija u posao

Slastičarka i vlasnica OPG-a Božena Krep: Nikad nije kasno za pretvaranje hobija u posao

Božena Krep majka je troje djece i rodom je iz Posedarja, a već 21 godinu živi u Zagrebu, gdje je i studirala na Ekonomskom i Grafičkom fakultetu. Uz studij, bavila se raznim poslovima - organizacijom koncerata, fotografijom, marketingom, a danas, osim što je specijalistica za ljudske resurse, ujedno je slastičarka i vlasnica OPG-a.

"Uspješno vodim OPG koji je u počecima bio usmjeren na proizvodnju, prodaju i distribuciju delicija od suhih smokava. Proizvode mora, sunca, kamena i ljubavi, kako bi rekao moj otac, distribuirali smo i van Hrvatske naslonivši se tako nostalgično na okuse Dalmacije i proizvode koje su ručno radile naše bake", kaže nam Božena, čiji su proizvodi došli čak i do Singapura i SAD-a.

Njihov se posao, kaže, proširio i na maslinarstvo, a godinama osvajaju zlatne medalje na natjecanjima za kvalitetu ekstradjevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti. Osim toga, posebno je ponosna i na njihova stara stabla masline koja je sadila Napoleonova vojska. A osim ljubavi prema OPG-u, Božena gaji veliku ljubav prema delicijama i slasticama.

"Ljubav prema delicijama započela je 2015. kada sam i otvorila svoj OPG te počela s božićnim poklon-paketima, u kojima su bili ušećereni bademi, arancini, delicije od suhih mljevenih smokava", kaže Božena, koja u svom OPG-u sve radi baš onako kako su to radili i naši stari, ručno i uz puno strpljenja i ljubavi.

Velika prekretnica u njezinom životu bio je prolazak u MasterChef, u kojem Božena nažalost nije mogla sudjelovati zbog troje male djece, a tada ju je suprug nagovorio da upiše edukaciju za slastičara kako bi istražila svoje mogućnosti i naučila nešto novo.

"Tamo sam upoznala žene koje su bile u istoj poziciji kao i ja - ili su se htjele prekvalificirati ili su htjele završiti edukaciju kako bi dobile vjetar u leđa i pokrenule nešto svoje. Uz sva zanimanja koja sam godinama naslagala, logično mi je bilo da završim i nešto sebi za dušu te mi je sama edukacija donijela ne samo mnoga lijepa poznanstva i prijateljstva već i odličnu praksu", ističe Božena.

4e4cc7a49751731f064647906aaef972.jpg?v=2Osim edukacije, pohađala je više od 10 radionica naših poznatih pastry chefova – u tome je već četvrtu godinu, a prošla je sve, od radionica temperiranja čokolade, preko radionica dekoracija torti i slastica, do radionice izrade torti sa swiss buttercreamom, koju je navela kao najdražu.

"Prešla sam iz kućne radinosti i testiranja recepata na obitelji na ovo gdje sam sada, a to je profesionalna izrada torti profesionalnom opremom. Još uvijek tražim svoj stil dekoriranja jer ono što prolazi u Hrvatskoj i po čemu su naši domaći pastry chefovi poznati su upravo njihovi stilovi. Svaki pastry chef s kojim sam imala čast raditi je izuzetan i od svakog sam naučila taj 'touch' koji nećete pročitati ni u jednoj knjizi ili vidjeti na nekom tutorialu", govori nam Božena.

Najviše je zanima moderno francusko slastičarstvo pa je posljednjih godina bila na nekoliko putovanja po Francuskoj, gdje je skupljala ideje i okuse, ali i sirovine kojih nema u Hrvatskoj. Osim toga, voli i dizana tijesta, a otkrila nam je i s čim se najviše muči kada je izrada slastica u pitanju.

"Fasciniraju me dizana tijesta, nema toga što mi od njih nije uspjelo i s pravom mogu reći da mi leže. No uvijek postoji nešto što, koliko god puta napravili, nismo zadovoljni rezultatom. Tu bih izdvojila macaronse, koji se naizgled čine zaista jednostavnima za napraviti, ali su toliko osjetljivi da imam osjećaj da uspiju po 'raspoloženju', kako mene, tako i moje pećnice", šali se Božena.

Na kraju, Božena ističe da slastičarstvo kao hobi nije skupo, ali kao posao itekako jest, počevši od edukacija i radionica sve do opreme koja nije nimalo jeftina ako je kupujete u specijaliziranim trgovinama.

No unatoč tome, Božena ima velike planove – želja joj je otvoriti svoj zdravljak, gdje bi radila isključivo slatka i slana jela sa sezonskim namirnicama, kao što su quiche od divljih šparoga ubranih u njihovim maslinicima, galette od njihovih smokava ili čokoladne torte s arancinima.

"Ono što bih poručila svima je da nikad nije kasno. Upoznala sam mnoge kolegice raznih zanimanja koje su stres zamijenile upravo onim što vole – slastičarstvom. Od te ljubavi i hobija ne samo da su napravile posao već su i život okrenule nabolje. Naravno, i u slastičarstvu ima stresa i neprospavanih noći, ali i čarolije kad vidite ljepotu koju ste napravili svojim trudom, rukama i strpljenjem", zaključuje Božena.


Reci što misliš!