Biznis

skoro 9 milijuna eura

KBC Split nabavio vrijedne medicinske uređaje

KBC Split nabavio vrijedne medicinske uređaje
Milan Sabic/PIXSELL

Klinički bolnički centar (KBC) Split u posljednja je tri mjeseca nabavio deset medicinskih uređaja ukupne vrijednosti nešto manje od devet milijuna eura, među kojima su robot asistent, operacijski stol s integriranim RTG uređajem i endoskopski stup s ultrazvukom.

Dva ultrazvučna uređaja smještena su na Klinici za bolesti srca i krvnih žila, ​a jedan na Zavodu za kardiokirurgiju. Operacijski mikroskopi ​raspoređeni su na Klinici za očne bolesti, Klini​ci za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata ​kao i ​na Zavodu za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju i opekline. 

Predstojnica Klinike za plućne bolesti Suzana Mladinov izrazila je zadovoljstvo što su dobili i endoskopski stup za pulmologiju s endoskopskim ultrazvukom. Riječ je​ o dragocjenom alatu i sofisticiranoj dijagnostičkoj metodi koja kombinira bronhoskopiju s ultrazvučnom sondom postavljenom unutar bronhoskopa​.

Uređaj omogućava visoko preciznu vizualizaciju i evaluaciju bronhopulmonalnih struktura koje su ranije bile dostupne samo kirurškim metodama. EBUS se primjenjuje u dijagnostici primarno karcinoma pluća, ali i sarkoidoze, infekcija i limfoma​, objasnila je Mladinov.

U bolnici su posebno ponosni na najmoderniji sustav za robotsku kirurgiju i prvi takav uređaj u hrvatskim zdravstvenim ustanovama, a riječ je o robotu asistent​u HUGO RAS​. Instaliran je na Klinici za kirurgiju,​ zahvaljujući čemu će se moći izvoditi minimalno invazivn​e operacij​e, ali i kompliciraniji zahvati.

Klinik​a za urologiju​ dobila je novi operacijski stol s integriranim RTG uređajem​ čime se omogućava vršenje invazivnih terapijskih i dijagnostičkih endoskopskih zahvata i operacijskih postupaka po svim kriterijima propisanih od strane Europskog urološkog društva. ​

Očekuje se povećanje kvalitete liječenja, a​ i pacijenti će biti manje izloženi komplikacijama određenih postupaka i zahvata. 

​Predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervenciju radiologiju Krešimir Dolić​ istaknuo je da će zahvaljujući novom digitalnom mamografskom uređaju moći obavljati kontrastnu mamografiju, poboljšava se i racionalizira trijaža pacijentica u kontekstu eventualne daljnje potrebe za dodatnom komplementarnom dijagnostikom​.

"Ubrzava se i sam proces postavljanja konačne dijagnoze te odabira adekvatne terapije. Nabavkom tog uređaja Zavod je kompletirao trenutno dostupnu radiološku aparaturu za dijagnostiku bolesti dojke, što nas definitivno pozicionira kao jedan od tri najveća centra izvrsnosti u Hrvatskoj“, istaknuo je​ Dolić. ​

KBC Split je u 2022. i 2023. godini nabavio medicinske opreme ukupne vrijednosti ​veće od 21 milijun eura, istaknuli su u KBC-u Split.


Reci što misliš!