Biznis

#savjetnik

Koju hranu vrijedi platiti po punoj cijeni, a koja se može kupiti s popustom?

Koju hranu vrijedi platiti po punoj cijeni, a koja se može kupiti s popustom?
Pixabay / ilustracija

Dok cijene hrane i dalje rastu važno je znati koju hranu vrijedi platiti po punoj cijeni, a koja se može kupiti s popustom.

Nisu sva sniženja cijena dobra stvar, stoga razmislite o ovim namirnicama koje je bolje kupiti po redovnoj cijeni, piše EatThis.

Mliječni proizvodi pred rokom trajanja

Iako svaki datum isteka nije rok za sigurnost i svježinu hrane, određene artikle najbolje je kupiti puno prije datuma njihove prodaje ili upotrebe. Svježi mliječni proizvodi, posebno oni u velikim spremnicima, poput mlijeka, vrhnja, jogurta i sira, počet će se kvariti ubrzo nakon što se otvore i izlože zraku.

Mlijeko se može držati u hladnjaku do sedam dana, a jogurt jedan do dva tjedna. Dakle, osim ako niste sigurni da možete popiti jeftino mlijeku u roku od tjedan dana ili dva, bolje je platiti punu cijenu ili se odlučiti za manju posudu koja vam neće stajati u hladnjaku danima.

Previše mekano voće

Kada kupujete većinu vrsta voća, uključujući dinje, mango, avokado, limune i koštunjavo voće (kao što su breskve, šljive i marelice), najbolji način provjere zrelosti je laganim stiskanjem. Voće na svom vrhuncu lagano popušta kada se pritisne i odbija se natrag, umjesto da ostane nagnječeno ili ulubljeno.

Ali ako naiđete na tamnozelena avokada na rasprodaji za koje se čini da ih je lako stisnuti, možda biste se trebali kloniti. Avokado može stajati do četiri dana u hladnjaku od datuma kupnje. Prezreli avokado vrlo je osjetljiv na modrice i nitko ne želi otvoriti svoje voće samo da otkrije smeđu mrlju unutra. Umjesto toga, odaberite svjetlije zeleno, čvršće voće.

Nagnječeni proizvodi

Još jedan dobar pokazatelj da su proizvodi na rasprodaji predobri da bi bili istiniti je ako imaju vidljive znakove starosti i oštećenja. To uključuje tamne i smeđe mrlje, posjekotine ili kraste. Isto pravilo vrijedi i ako izgledaju smežurano i osušeno. Sve su to pokazatelji da je proizvod neko vrijeme stajao u trgovini i da neće imati okus, teksturu ili hranjive tvari koje tražite.

Udubljena konzervirana hrana

Nisu svi konzervirani proizvodi sigurni na duge staze. Prilikom skladištenja mogu se dogoditi udubljenja i udarci, posebno ako se limenkama grubo rukuje tijekom transporta, a savjetuje se izbjegavanje limenki s dubokim udubljenjima “u koje možete zabiti prst”.

Ovi krateri mogu pustiti potencijalno štetne bakterije, poput botulizma, unutar limenke. Isto vrijedi i za sve limenke ili staklenke koje su ispupčene na stranicama ili poklopcima.

Namirnice koje vjerojatno nećete koristiti

Velika ponuda može biti previše primamljiva. Iako bi vas mogle privući boce soka od brusnice od 50 centi, ako vjerojatno nećete konzumirati ili kuhati s tim artiklom, trošite novac koji ne biste inače.

Dakle, prije nego što kupite, procijenite prodaju i provjerite hoćete li doista izdržati cijelu bocu prije nego što se pokvari.

Namirnice koje ne možete pravilno pohraniti

Također biste željeli preskočiti sve namirnice na akciji za koje jednostavno nemate mjesta za pohranu. Na primjer, ako je vaš zamrzivač već pun, vaše namirnice će se otopiti ako ih ne možete pravilno pohraniti.

Začini u rinfuzi

Iako se sušeni začini neće nužno pokvariti ili istrunuti kao svježi proizvodi, oni gube svoj okus, aromu i snagu tijekom vremena, osobito nakon što su otvoreni i izloženi zraku.

Dakle, koliko god voljeli cimet, ako ne namjeravate potrošiti sniženu bocu u roku od tri do šest mjeseci, najbolje je da je ostavite na prodajnom stalku. Umjesto toga, odlučite se za manje (i često jeftinije) bočice začina koje možete iskoristiti u razumnom vremenu.


Reci što misliš!