Biznis

đir do dubrovnika

Počeo Pizza festival i donio dašak Italije u bivšu tvornicu TUP

Počeo Pizza festival i donio dašak Italije u bivšu tvornicu TUP
M. Marinović

Jučer je u Dubrovniku otvoren prvi Pizza festival. Traje do nedjelje, 15. listopada, a donosi dašak Italije u bivšu tvornicu TUP smještenu u Gružu.

Uz mnoštvo različitih pizza, posjetitelji će moći kušati i razne sendviče, ali i osvježavajuće koktele. Od klasičnih napoletanskih pa sve do hrskavih pizza iz 'pleha', ima za svakoga po'nešto. 

Već je prvi dan festivala privukao brojne Dubrovčane i  njihove goste sa svih krajeva svijeta, a naredna tri dana u Gružu, odnosno u TUP-u bit će definitivno ispunjena okusima, mirisima i zvukovima.

Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na četiri 'kućice' posjetiteljima nude svoje kreacije, među kojima i pizzu s lososom ili pak suhim smokvama, kao i provjerene klasike od kojih su najpoznatije Pepperoni i Margherita. Posebno uzbuđeni zbog svog prvog gostovanja na prvom dubrovačkom Pizza festivalu su svakako domaće snage iz Župe dubrovačke, ekipa iz Piste & Pazze koji sugeriraju da obavezno isprobate njihove panuozzo sendviče, svojevrsni mix sendviča i pizze čiji korijeni sežu u osamdesete godine i mjesto Gragnano, južno od Napulja.

Zazubice izaziva i dobro znana ekipa iz zadarskog Poma Food Boutiquea. Osim što konstantno rade na inovacijama, Pomine delicije su posebne jer sve umake i dodatke proizvode sami. Posjetiteljima preporučuju isprobati Talijanku s pestom od bosiljka ili Istrijanku s pršutom i acetom od smokve. Ljubitelji hrskave pizze s punijim rubom napokon su došli na svoje jer Institut za pizze priprema originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećuju tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, ono se fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi, a sve da bi postigli željeni okus i teksturu. 

Bilo da ste vegan, vegetarijanac ili zagriženi ljubitelj mesa, u biljni svijet će vas uvesti Beg's Plant Based čija je pizza „Meet the Fig“ sa suhim smokvama 'razoružala' sve posjetitelje prve večeri.  

Za kreativnu zabavu za male ovoga vikenda u Dubrovniku pobrinut će se poznata splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović, kao i gostovanje poznatih maskota Chasea i Minnie čiji dolazak dubrovački malci željno iščekuju!

Brojni posjetitelji ostali su zatečeni fenomenalnim uređenjem stare dubrovačke tvornice u Gružu čije su zidove samo za ovu prigodu ukrasili umjetnici Grupe ZID koji su ujedno pripremili i zanimljive radove s ovogodišnjeg zagrebačkog Street Art Festivala. 

Gastro-avanturu u Dubrovnik dovodi TUP u suradnji s Gradom, a u prostoru bivše tvornice u Gružu posjetitelji će naredna tri dana imati priliku probati specijalitete s potpisom najboljih pizza-umjetnika. Uz sve navedeno, dobra glazba koja čeka Dubrovčane garantira dobru zabavu! Nakon spektakularnog otvorenja u režiji majstora za partije, splitskog dua Kuzma & Shaka Zulu -  posjetitelje u petak očekuje DJ Maha, Grše je na rasporedu u subotu, dok je za nedjelju odnosno zatvaranje festivala zakazan koncert Songkillersa.

Radno vrijeme festivala u petak je od 16h do ponoći, a subotu i nedjelju od podne do ponoći. Ulaz je besplatan!

 


Reci što misliš!