đir do dubrovnika
Počeo Pizza festival i donio dašak Italije u bivšu tvornicu TUP
Jučer je u Dubrovniku otvoren prvi Pizza festival. Traje do nedjelje, 15. listopada, a donosi dašak Italije u bivšu tvornicu TUP smještenu u Gružu.
Uz mnoštvo različitih pizza, posjetitelji će moći kušati i razne sendviče, ali i osvježavajuće koktele. Od klasičnih napoletanskih pa sve do hrskavih pizza iz 'pleha', ima za svakoga po'nešto.
Već je prvi dan festivala privukao brojne Dubrovčane i njihove goste sa svih krajeva svijeta, a naredna tri dana u Gružu, odnosno u TUP-u bit će definitivno ispunjena okusima, mirisima i zvukovima.
Odlično raspoloženi chefovi i pizza majstori na četiri 'kućice' posjetiteljima nude svoje kreacije, među kojima i pizzu s lososom ili pak suhim smokvama, kao i provjerene klasike od kojih su najpoznatije Pepperoni i Margherita. Posebno uzbuđeni zbog svog prvog gostovanja na prvom dubrovačkom Pizza festivalu su svakako domaće snage iz Župe dubrovačke, ekipa iz Piste & Pazze koji sugeriraju da obavezno isprobate njihove panuozzo sendviče, svojevrsni mix sendviča i pizze čiji korijeni sežu u osamdesete godine i mjesto Gragnano, južno od Napulja.
Zazubice izaziva i dobro znana ekipa iz zadarskog Poma Food Boutiquea. Osim što konstantno rade na inovacijama, Pomine delicije su posebne jer sve umake i dodatke proizvode sami. Posjetiteljima preporučuju isprobati Talijanku s pestom od bosiljka ili Istrijanku s pršutom i acetom od smokve. Ljubitelji hrskave pizze s punijim rubom napokon su došli na svoje jer Institut za pizze priprema originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećuju tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, ono se fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se moglo peći na visokoj temperaturi, a sve da bi postigli željeni okus i teksturu.
Bilo da ste vegan, vegetarijanac ili zagriženi ljubitelj mesa, u biljni svijet će vas uvesti Beg's Plant Based čija je pizza „Meet the Fig“ sa suhim smokvama 'razoružala' sve posjetitelje prve večeri.
Za kreativnu zabavu za male ovoga vikenda u Dubrovniku pobrinut će se poznata splitska modna dizajnerica Anamarija Asanović, kao i gostovanje poznatih maskota Chasea i Minnie čiji dolazak dubrovački malci željno iščekuju!
Brojni posjetitelji ostali su zatečeni fenomenalnim uređenjem stare dubrovačke tvornice u Gružu čije su zidove samo za ovu prigodu ukrasili umjetnici Grupe ZID koji su ujedno pripremili i zanimljive radove s ovogodišnjeg zagrebačkog Street Art Festivala.
Gastro-avanturu u Dubrovnik dovodi TUP u suradnji s Gradom, a u prostoru bivše tvornice u Gružu posjetitelji će naredna tri dana imati priliku probati specijalitete s potpisom najboljih pizza-umjetnika. Uz sve navedeno, dobra glazba koja čeka Dubrovčane garantira dobru zabavu! Nakon spektakularnog otvorenja u režiji majstora za partije, splitskog dua Kuzma & Shaka Zulu - posjetitelje u petak očekuje DJ Maha, Grše je na rasporedu u subotu, dok je za nedjelju odnosno zatvaranje festivala zakazan koncert Songkillersa.
Radno vrijeme festivala u petak je od 16h do ponoći, a subotu i nedjelju od podne do ponoći. Ulaz je besplatan!
Izdvojeno
-
Mostarski bend Zoster stiže na Adventuru u ponedjeljak 30. prosinca.
-
Zračne luke i u listopadu i u prvih deset mjeseci ostvarile su dvoznamenkaste poraste broja putnika, od 18,4 i 16,2 posto u odnosu na iste mjesece prošle godine, a najviše je putnika uslužila zagrebačka zračna luka, podaci su DZS-a, koji pokazuju i rast teretnog prometa.
-
Trenutno su na terenu četiri tima, a zbog povećanog interesa razmatra se povećanje broja ekipa. Predviđeno je spajanje između 5 i 6 tisuća priključaka, od kojih je dosad završeno oko 600.
-
U srijedu 11. prosinca 2024. je u Zadru u hotelu Kolovare održana radionica na temu Kreiranje doživljaja na razini Turističke zajednice Zadarske županije i vodećih programa, a namijenjena zainteresiranim dionicima s područja Zadarske županije.
Reci što misliš!