Biznis

Pozitivni gospodarski pokazatelji

U travnju prvi puta više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

U travnju prvi puta više od 60 tisuća zaposlenih u Zadarskoj županiji

Pozitivni gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji nastavljeni su i u četvrtom mjesecu 2023. godine.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana travnja u Zadarskoj županiji imali smo 61.650 zaposlenih osoba, odnosno oko dvije i pol tisuće (4,4 posto) više nego na isti dan godinu ranije. Prvi je ovo put da je broj zaposlenih u travnju premašio brojku od 60 tisuća.

Dobre brojke u ožujku nadovezuju se na prva tri mjeseca 2023. godine u kojima je potvrđen kontunuirani smjer rasta zaposlenosti na području Zadarske županije.

Prema svim pokazateljima očekujemo da će nastavak 2023. godine biti još bolji, a optimizam temeljimo na brojnim aktivnostima i projektima koji će se ostvariti. Da bi se održao gospodarski razvoj, potrebno je održati investicijsku aktivnost“, istaknuo je župan Božidar Longin najavivši da je Zadarska županija prošli tjedan pokrenula program Kreditom do uspjeha putem subvencioniranja kamata poduzetnicima na kredite.

Uvjereni smo da će Program biti velika pomoć i podrška našim poduzetnicima. Pokazuje da Zadarska županija zna i razumije probleme poduzetnika i da je spremna uključiti se u njihovo rješavanje. Naši poduzetnici su iskazali zadovoljstvo tom mjerom. Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti čini, a i ubuduće će činiti sve što može da bi pomogla gospodarski rast“, dodao je župan i najavio da će UO za gospodarstvo i turizam uskoro objaviti još jedan javni poziv i to za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti mikro poduzetnicima na području Zadarske županije za 2023. godinu.

Broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za 14 tisuća (29,4 posto) s trendom daljnjeg rasta.

O programu Kreditom do uspjeha

Ocjenjujući dosadašnja iskustva s kreditiranjem poduzetništva, stanje u gospodarstvu i potrebu da se malim i srednjim poduzetnicima poboljša pristup financijskim sredstvima, Zadarska županija je u Proračunu UO za gospodarstvo i turizam osigurala financijska sredstva i pokrenula Program KREDITOM DO USPJEHA putem subvencioniranja kamata na kredite u Zadarskoj županiji.

Zadarska županija u okviru svojih proračunskih mogućnosti čini, a i ubuduće treba činiti sve što može.

Krediti se odobravaju u iznosu od 000,00 do 400.000,00 eura.

Odobravaju se za investicije – kupnja, izgradnja, uređenje ili proširenje gospodarskih i poslovnih objekata, nabava nove opreme.

Obrtna sredstva u funkciji investicije mogu financirati do najviše 10% za uslužne djelatnosti, tj. do najviše 20% za proizvodne djelatnosti od odobrenog iznosa investicijskog kredita.

Županija će za odobrene kredite subvencionirati kamatnu stopu u visini od 2,00 % godišnje, fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita (razdoblje korištenja, počeka i otplate).

Rok otplate kredita može biti do 10 godina.

Poček na otplatu kredita je do dvije (2) godine.


Reci što misliš!