Biznis

Perutnina Ptuj

Na Banovini farma pilića od 500 milijuna eura

Na Banovini farma pilića od 500 milijuna eura
Ilustracija/Pixabay

Tvrtka Perutnina Ptuj - PIPO iz Čakovca jučer je Ministarstvu graditeljstva podnijela zahtjev za lokacijsku dozvolu za prve tri peradarske farme na području Petrinje, Sunje i Martinske Vesi u sklopu kojih bi trebalo biti izgrađeno minimalno 100 peradarnika, piše u subotu Jutarnji list.

Potvrdio je to za dnevnik Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji na projektu radi od njegovih samih početaka. Pune tri godine.

Peradarnici u Petrinji prostirat će se na 85 hektara, na oko 50 hektara u Sunji te na isto toliko u Martinskoj Vesi. Početak je to finalizacije grandioznog projekta ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka, vlasnika tvrtke MHP na području Sisačko- moslavačke županije u koji namjerava uložiti više od 500 milijuna eura.

Riječ je o projektu u sklopu kojeg će se na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine izgraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu te klaonica.

U tim pogonima u prvoj fazi planira se zapošljavanje oko 1500 osoba, dok bi još oko dvije do tri tisuće stanovnika ove županije bilo vezano uz ove pogone kroz proizvodnju potrebne hrane za perad te ostale potrebne poslove. Kapacitet proizvodnje trebao bi u konačnici biti 25 milijuna komada peradi godišnje.

Osim zapošljavanja lokalnog stanovništva, dodatni benefit najvećeg financijskog ulaganja na područje ove županije u njenoj povijesti trebalo bi biti korištenje kapaciteta postojeće proizvodnje lokalnih poljoprivrednika za potrebe ovih farmi na prostoru od 40 do 50 tisuća hektara površine, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.