Biznis

međunarodna suradnja

S konferencije Jadransko-jonske makroregije naglašena važnost povezivanja Zadra i Ancone

S konferencije Jadransko-jonske makroregije naglašena važnost povezivanja Zadra i Ancone

Na poziv Regije Marche, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin sudjelovali su početkom ovog tjedna na konferenciji Jadransko-jonske makroregije u Anconi na temu strateških kretanja u području gospodarstva, logistike, trgovine, energetike i proizvodnje.

Domaćini sastanka bili su predsjednik regije Marche Francesco Acquaroli i predsjednik regionalnog vijeća Dino Latini, a sudjelovali su brojni institucionalni predstavnici iz Hrvatske, Grčke i Albanije. 

Makroregionalne strategije su instrument teritorijalne suradnje koji je nastao unutar Europske unije. Integracijom različitih dostupnih financijskih instrumenata i njihovim usmjeravanjem u sektore od zajedničkog interesa, makroregionalne strategije povećavaju mogućnost maksimalnog korištenja dostupnih financijskih sredstava u velikim regijama potičući njihov uravnoteženi razvoj.

Države članice Jadansko-jonske makroregije identificirale su četiri područja od zajedničkog interesa, a odnose se na plavi rast, povezivanje regije, kvalitetu okoliša i održivi turizam.

Upravo kroz tematsko područje povezivanja, vezano uz promet, gradonačelnik Dukić je na konferenciji potaknuo temu povezivanja Zadra i Ancone uspostavom brodskih linija.  

- Za gospodarski razvoj posebno treba istaknuti međunarodni prekomorski pravac Zadar-Ancona. Ovo je najkraća veza između dvaju jadranskih obala, sa suvremenom lučkom infrastrukturom. Zadar i Zadarska županija računaju na napredak veza s Italijom, ali i Grčkom i Albanijom posebno kroz razvoj RO-RO i drugih oblika kombiniranoga prometa na Sredozemlju. Zadarska luka Gaženica ima izvanredne preduvjete za povezivanje sa srednjoeuropskim državama koje nemaju vlastiti izlaz na more, naveo je Dukić u svom izlaganju. 

Istaknuo je kako luka Gaženica, osim vrhunske infrastrukture, ima i izravan priključak s autocestom i željeznicom te povoljan položaj s obzirom na blizinu Zračne luke Zadar. Budući da jedina ima mogućnost iskrcaja specijalnih tereta na prometnice, slovi kao jedna od najznačajnijih luka na Jadranu te neosporno ima važnu ulogu za jadransko jonsku regiju. 

- Pomorska povezanost, stabilne i stalne putničke veze koje osim turizma omogućuju kulturnu, obrazovnu i znanstvenu suradnju, ali i snaženje teretnog prometa, odigralo bi veliku ulogu u povezivanju i gospodarskom i društvenom razvoju naše makroregije – dodao je zadarski gradonačelnik.

Župan Longin u svojem je obraćanju naveo važnost održivog razvoja cijelog područja, s naglaskom na očuvanje Jadranskog mora koje je ključni gospodarski resurs, ali i glavna poveznica država članica Jadransko-jonske makroregije. 

- Jadransko more opet će imati stratešku ulogu te će kao prirodni koridor protoka roba postati sve značajniji za gospodarstvo Europske unije. Na nama je da zajedničkom suradnjom iskoristimo taj potencijal, a s obzirom da Zadar i Anconu povezuju i povijesne veze trebamo ih pokušati dodatno osnažiti, poglavito sa stajališta turizma i plave ekonomije, istaknuo je Longin. 

Župan je naglasio važnost korištenja sredstava iz EU fondova, posebno za dodatan razvoj infrastrukture. Naveo je niz uspješnih projekata prekogranične suradnje te istaknuo da su Zadarska županija i njezine razvojne agencije s partnerima iz Italije do sada prijavili ukupno 38 projekata na program prekogranične suradnje Interreg Italija - Hrvatska 2021. – 2027. 

 


Reci što misliš!