Biznis

Susport projekt hrvatske i italije

Luka Gaženica dobila nadstrešnice s foto-panelima i punionicu struje za električno vozilo

Luka Gaženica dobila nadstrešnice s foto-panelima i punionicu struje za električno vozilo
LU Zadar

Na dijelu parkirališta luke u Gaženici napravljene su nadstrešnice s foto-panelima, te punionica struje za električno vozilo

U zgradi terminala luke u Gaženici, Lučka uprava Zadar predstavila je završnicu europskog projekta Susport, vrijednog više od sedam milijuna eura, u koji su uključeni partneri iz Italije i Hrvatske.

To je tek prvi korak u projektu kojemu je krajnji cilj - zelena trajektna luka.

Na dijelu parkirališta luke u Gaženici napravljene su nadstrešnice s foto-panelima, te punionica struje za električno vozilo Lučke uprave Zadar.

Cilj je bio povećati korištenje obnovljivih izvora energije te smanjiti korištenje fosilnih goriva.

- Otprilike očekujemo, prema procjenama i monitoringu u prva četiri mjeseca da ćemo uspjeti uštedjeti otprilike dvije tone stakleničkih plinova, što putem proizvodnje električne energije uz pomoć solarnih panela, što vožnjom električnih vozila po gradu kaže pomoćnik ravnatelja Đoni Štambuk.

U sklopu događanja u Lučkoj upravi Zadar, Klaster intermodalnog prijevoza predstavio je i projekt DIGSEA kojemu je svrha unaprjeđenje poslovanja luka kroz digitalizaciju. Riječ je o još jednom europskom projektu iz programa Interreg Hrvatska - Italija.


Reci što misliš!