Biznis

savjeti

Kada je najbolje vrijeme za štednju novca, a kada treba ulagati?

Kada je najbolje vrijeme za štednju novca, a kada treba ulagati?
Shutterstock

Čak i ako živite s ograničenim budžetom, uvijek dobra ideja odvajati nešto novca sa strane za budućnost.

No, čak i gradite taj fond, možda se pitate je li bolje taj novac uložiti u nešto umjesto da ga samo ostavite da stoji. U nastavku pročitajte kada je bolje štedjeti, a kada uložiti novac, ovisno o vašim financijskim ciljevima.

Kada štedjeti?

Trebali biste se odlučiti za štednju ako mislite da će vam novac trebati bilo kada u razdoblju od sljedećih pet godina. Bilo da je riječ o nekom putovanju ili predujmu za nekretninu – ako taj plan želite ostvariti u sljedećih pet godina, odlučite se za štednju.

Imajte na umu da su štedni računi pristupačniji i da predstavljaju manji rizik od ulaganja. Naravno, niži rizik može zvučati kao “niža nagrada”, ali što je još važnije, to znači da nećete izgubiti novac na štednji, osim ako ne računate mogući gubitak zbog inflacije.

Kada ulagati?

Ako već imate neki fond za hitne slučajeve u kojemu ste prikupili pristojnu količinu novca, bilo bi poželjno da se onda vaš investicijski plan podudara s vašim planom štednje.

Štedni računi su uglavnom kratkoročno sredstvo, a ako želite ispuniti dugoročne ciljeve – spremanje novca za mirovinu ili plaćanje fakulteta djeci – možete se okrenuti ulaganju, piše Lifehacker.

Ključno je da ne odaberete ulaganje umjesto štednje samo zbog straha da ne propustite dobru priliku. Primjerice, ako ste u iskušenju da uložite ušteđevinu u neke dionice jer planirate godišnji odmor za nekoliko mjeseci, možda ne bi bilo mudro sva novac preusmjeriti.

Čak i kada su kamate na vašem štednom računu niske, i dalje nema smisla preusmjeravati taj novac u dionice ako ga planirate iskoristiti bilo kada u sljedećih pet godina. Pregledajte svoje financijske ciljeve i nemojte pogriješiti stavljanjem kratkoročnih sredstava u instrument dugoročne štednje, prenosi N1.


Reci što misliš!