Biznis

jutarnji doznaje

Novi zakon o plaćama - nagrade za marljive, otkaz neradnicima

Novi zakon o plaćama - nagrade za marljive, otkaz neradnicima

Za javne službe uvodi se 16 platnih razreda umjesto 300 koeficijenata i 500 dodataka, a novim zakonom o plaćama omogućit će se napredovanje i nagrađivanje u službi, no uvode se i dvije vrste sankcija, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je draft Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, a prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, umjesto oko 300 koeficijenata i 500 dodataka na plaću za oko 2400 različitih radnih mjesta u javnom sektoru, novi bi propis trebao definirati plaće uz pomoć samo 16 platnih razreda.

Osim toga, napokon će se omogućiti napredovanje i nagrađivanje u službi, ali i kažnjavanje onih koji ne rade ili rade manje nego što bi trebali.

Tako će, prema prijedlogu Ministarstva pravosuđa i uprave koji je na stolu radne skupine, u novom sustavu postojati dvije vrste sankcija: smanjenje plaće u određenom postotku za radnike koji nisu dovoljno učinkoviti, oni neće moći ni napredovati, a za one koji uopće ne rade, odnosno koji ne ispunjavaju svoje radne obveze, doći će i do isključenja iz službe, odnosno otkaza.

Novi sustav plaća u javnom sektoru trebao bi napokon ujednačiti plaće za ista radna mjesta koje obavljaju službenici.

Primjerice, sada u sustavu postoje 22 radna mjesta administrativnog tajnika, a ovisno u kojoj su službi, ministarstvu ili pak agenciji, za isti posao primaju različite plaće i imaju koeficijente u rasponu od 0,824 do 1,280. Tako osoba sa 16 godina radnog staža i srednjom stručnom spremom može na istom mjestu imati plaću od 784 do 1222 eura u bruto iznosu.

Viši stručni savjetnik, pak, sada ima čak 10 različitih koeficijenata u rasponu od 1,523 do 2,3, a osoba s visokom stručnom spremom zaposlena na istom radnom mjestu 16 godina može, ovisno o mjestu rada, imati bruto plaću u rasponu od 1450 eura do 2190 eura.

U toj verziji zakona sada bi se svi ti koeficijenti rasporedili u 16 platnih razreda, koji bi se onda množili s osnovicom, koja će i dalje biti predmet pregovora sindikata i Vlade, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.


Reci što misliš!