#aktualno
Prijatelji životinja zgroženi odobrenjem EU-a za stavljanje na tržište hrane od kukaca
Činjenicu da je Europska komisija početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca u udruzi Prijatelji životinja smatraju apsurdnom i lošom.
Klimatske promjene, zagađenje okoliša, smanjenje biološke raznolikosti, rasipanje prirodnih resursa, opustošena mora i oceani, deforestacija – sve su to posljedice uzgoja životinja za hranu.
Činjenicu da je Europska komisija početkom siječnja odobrila stavljanje na tržište raznih prehrambenih proizvoda od kukaca u udruzi Prijatelji životinja smatraju apsurdnom i lošom.
Prijatelji životinja napominju da bi se time samo jedno zlo
zamijenilo drugim, malo manjim zlom, umjesto da se promoviraju
već sada dostupne dobre alternative u obliku biljnog mesa na bazi
graška, boba, soje ili drugih mahunarki i žitarica.
„Apsurdno je da danas, kada imamo burgere od biljnih proteina
koji vrlo vjerno oponašaju strukturu i okus mesa, a po sastavu su
nutritivno vrlo vrijedni, prednost dajemo onima od crva i kukaca.
Palačinke od ličinaka nikome ne bi trebale biti privlačne.
Umjesto toga, trebali bismo poticati konzumaciju proizvoda na
biljnoj osnovi, koja je već sada dostupna i razvija se sve više
iz dana u dan. Osim toga, treba prepoznati budućnost i ulagati u
razvoj kultiviranoga mesa, koje se proizvodi u
laboratorijski kontroliranim uvjetima i za čiju proizvodnju nisu
potrebni ni crvi, ni svinje, ni kukci, ni sisavci, već biljne
sirovine”, navode Prijatelji životinja.
„Svakako je nužno drastično smanjenje mesa, mlijeka i jaja zbog
klimatskih promjena, golema bacanja prirodnih resursa poput
žitarica i pitke vode, krčenja prašuma te zagađenja vode, tla i
zraka. No traženje alternative u crvima i kukcima nepotrebno je i
van pameti uz obilje biljne hrane i mogućnosti industrije koja ju
može raznoliko oblikovati”, dodaju iz udruge Prijatelji
životinja.
Iako su najmanje proučavane životinje, znanstvenici se slažu
da kukci također osjećaju bol i nelagodu, samo na drukčiji
način nego što ih osjećaju ljudi, krave, svinje, pilići, ribe i
druge životinje. Profesor Chittka, koji je vodio Istraživanje
Sveučilišta Queen Mary iz Londona, utvrdio je da bumbari
osjećaju nelagodu na isti način kao i druge životinje za
koje se zna da mogu iskusiti bol i patnju.
Prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda
(FAO), upitna je sigurnost hrane od insekata. Zbog hitina od
kojega je građen njihov egzoskelet, može doći do ozbiljnih
alergijskih reakcija. U kukcima su pronađene bakterije poput
salmonele, E. coli i kampilobakterije. U hrani od insekata mogu
se pronaći i virusi, paraziti i gljivice te pesticidi i teški
metali.
Proizvodi temeljeni na biljnome mesu slobodni su od antibiotika,
hormona, pesticida i kemijskih sredstava koja su na dnevnom
meniju životinja. Veganski proizvodi ne sadrže životinje, pa tako
ni kukce, i sigurni su za sve one koji ne žele crve i ličinke na
svojemu tanjuru.
Kultivirano meso ne utječe ni na zagađenje okoliša zato što za
njegovu proizvodnju nisu potrebne farme ni poljoprivredne
površine, kao ni velike količine pitke vode i tla. Tehnologija
koja nema veze s GMO-om iznimno obećava i svako ulaganje u njezin
razvoj je isplativ. Stoga Prijatelji životinja pozivaju sve da
na www.endtheslaughterage.eu/hr potpišu za inicijativu
kojoj je cilj isključivanje uzgoja životinja iz subvencija, a
uključivanje etičkih i ekoloških alternativa kao što su biljni
proteini i kultivirano meso.
„Apeliramo na građane da se educiraju o dostupnim biljnim
alternativama mesu i tehnologiji kultiviranoga mesa te da
razmisle o budućnosti koja nas čeka nastavimo li iskorištavati
životinje za ljudsku prehranu ili hraniti druge životinje njima”,
odlučni su iz udruge Prijatelji životinja.
„Za nas, okoliš i životinje pametnije je dobivati alternative
mesu izravno od biljnih namirnica nego njima hraniti insekte i
druge životinje pa ih onda jesti. Što smo bliže prirodnim
oblicima hrane, biljkama, manji su ekološki gubitci, a time i
nesigurnost za ljudsko zdravlje”, zaključuju Prijatelji
životinja.
Više informacija o međunarodnoj građanskoj inicijativi za
ulaganje u tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja i o
trenutačno dostupnom biljnom mesu nalazi se
na www.prijatelji-zivotinja.hr.
Izdvojeno
-
Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su izvijestili da aplikacija "Kretanje cijena", na koju tri trgovačka lanca dostavljaju svoje cjenike za proizvode iz potrošačke košarice, pokazuje da je cijena velikog broja njih, čak 299, snižena u odnosu na kraj prošle godine, dok je 33 porasla, a 747 ostala ista.
-
Dvobojima protiv Walesa, 25. ožujka u Splitu, te tri dana poslije gostovanjem kod Turaka u Bursi, za hrvatsku nogometnu reprezentaciju započinje ciklus kvalifikacija za Euro 2024. u Njemačkoj, čemu je bila i posvećena konferencija za medije izbornika Zlatka Dalića.
-
Drugu godinu za redom Moto klub BIK organizira defile „Otvorenje moto sezone Zadarske županije“ po rubnim dijelovima naše županije, sa ciljem skretanja pozornosti drugih sudionika u prometu na prisutnost i sigurnost motociklista na cesti.
-
Otvorenjem izložbe karikatura Tomislava Grbina, umirovljenog ravnatelja Grafičke škole Zadar i dugogodišnjeg karikaturista, otvorena je ovogodišnja manifestacija "Zadar čita" koja u trajanju od 20. do 25. ožujka tematizira smijeh.
Reci što misliš!