Lumblija
Kolač s Korčule dobio europsku zaštićenu oznaku
„Lumblija“ je tradicionalni kolač otoka Korčule, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom.
Lumblija je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 22. studenog 2022. godine. Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.
Postupak zaštite naziva „Lumblija“ pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su Ministarstvu poljoprivrede podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Lumblija“.
„Lumblija“ je tradicionalni kolač otoka Korčule, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom. Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu, aromatična po dodanim mirodijama i harmonična. Za izradu „Lumblije“ koriste se sljedeći sastojci: glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati mljeveni rogač.
Tradicija izrade „Lumblije“ ne samo da je zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, već se u smislu popularizacije tog proizvoda organiziraju i natjecanja u pečenju „Lumblije“ i to većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule, ali i degustacije i upoznavanja sa tradicionalnom gastronomskom ponudom ovog područja.
Specifikaciju proizvoda „Lumblija“ možete pogledati ovdje.
Republika Hrvatska sada ima 38 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv „Lumblija“, registrirani su i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica, Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje, Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina i Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka.
Vezane vijesti
-
Plava ekonomija treba pomiriti gospodarski rast i očuvanje našeg morskog okoliša. Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva međunarodna konferencija „RethinkBlue“ u organizaciji COST Akcije CA22122 – Rethinking the Blue Economy: Socio-Ecological Impacts and Opportunities, organizirana s potporom COST - European Cooperation in Science and Technology, Sveučilišta u Zadru te Hrvatske zaklade za znanost.
-
Povodom prvomajskog Praznika rada ovu subotu, 27. travnja s početkom u 20h u Knjigozemskoj otvaramo izložbu fotografija pod nazivom „Živija Prvi Maj!“
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Turistička zajednica Općine Pašman i ove godine organizira rekreativnu utrku/šetnju Đirada koja će se održati 27. travnja, a imat će kao i prošle godine dvije dužinske kategorije dok se limit za broj sudionika povećao na 600.
Izdvojeno
-
Kakve su perspektive i mogućnosti nakon završenog studija kroatistike?
-
Zvuk strastvenih talijanskih klasika, miris najbolje talijanske hrane i osjećaj topline i veselja što se širi prostorijom - sve ovo nas čeka sljedećeg petka, 3. svibnja, kada restoran A’mare postaje pravi mali kutak Italije.
-
U Viru je održana je prva ovogodišnja akcija darivanja krvi na kojoj je virskom UUDK-u pristupilo deset novih članova.
-
Legendarni Električni orgazam svirat će ove jeseni u Tvornici kulture! Bend će posebnim koncertom obilježiti 40 godina albuma ''Kako bubanj kaže'', a nezamjenjivoj će se petorci na zagrebačkoj pozornici po prvi put pridružiti i uistinu jedinstvena gošća – proslavljena glumica Anica Dobra.
Reci što misliš!