in vino veritas
U Zadru najavljena 32. Sabatina - našim vinarima cilj je razvijati inovacije i brend!
Čak četvrtina uzoraka buteljiranih vina, jakih alkoholnih pića i mladih vina na Sabatini koja godišnje "zaprimi" 400 uzoraka stiže iz naše Zadarske županije.
I to je razlog zbog kojeg su se organizatori ove ugledne vinske manifestacije odlučili na susret u Zadru, u hotelu Kolovare, gdje nas je dočekao predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, Lordan Ljubenkov, s kojim su mediji porazgovarali o Sabatini - 32. po redu! Održat će se u Primoštenu od 3. do 6. studenog i međunarodnog je karaktera.
Ljubenkov nam je približio neke važne detalje sa Sabatine i istaknuo koliko je važno razvijati inovacije i brendiranje u području vinogradarstva i vinarstva.
Božo Novaković podsjetio je da se uzorci za Sabatinu predaju do 30. rujna (buteljirana vina i jaka pića), te do 14. listopada (mlada vina), a prijem je u Poljoprivredno prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića u Zadru.
Nikolina Paleka, predstavnica Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva Zadarske županije govorila je o izazovima u berbi i preradi grožđa u našoj županiji ove godine.
- 2021. godine imali smo jaki mraz u travnju, ove godine bilo je malo lakše, ali pogodila nas je ekstremna vrućina i suša. Neka područja u našoj županiji po četiri mjeseca nisu imala kap kiše. Gubitci uroda primjetni su tako kod mladih proizvođača, te onih bez pogodnog sustava navodnjavanja. Ipak, unatoč svemu tome, imat ćemo od 30 do 40 posto veći prinos ove godine, oko 9 tisuća tona grožđa, a pravi rezultati tek slijede, berba još nije završila. Zbog suše, ponavljam, posljedice će biti vidljive na ranijim sortama poput savigniona bijelog, te kod nježnijih sorti, tu smo zamjetili gubitak u aromatici. Kod crnih vina koja su inače malo otpornija na sušu bilježi se nešto viši porast šećera, no sve u svemu, možemo biti zadovoljni, kazala je Paleka.
Spomenimo i još nekoliko zanimljivih podataka koje smo doznali na susretu.
U Hrvatskoj je potrošnja vina na oko 30 litara po punoljetnoj osobi, a to je cca 1decilitar dnevno. Uvozimo oko 30 posto vina, ponajviše iz Makedonije. Uvezemo 250 tisuća hektolitara godišnje, a izvezemo 50 tisuća, te tu bilježimo porast.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!