Biznis

Projekt „AktiBiz"

Od Jeep safarija Cetinom do džema od ljute naranče - proizvode i usluge društveno odgovornih poduzetnika sada možeš pretraživati na jednom mjestu

Od Jeep safarija Cetinom do džema od ljute naranče - proizvode i usluge društveno odgovornih poduzetnika sada možeš pretraživati na jednom mjestu

Za društveno poduzetništvo sigurno ste čuli, ali zanima vas što se zapravo krije iza privlačne sintagme?

Radi se o poslovanju koje je generator održivog razvoja zajednice - temelji se na načelima društvene, ekonomske i ekološke održivosti, a najveći dio dobiti takvog poslovanja vraća se u zajednicu. Sviđa ti se kako to zvuči? Sada društvene poduzetnike možeš podržati na jednom mjestu.

Marunuša j.d.o.o. - Jeep safari

Projekt „AktiBiz – društveno poduzetništvo udruga za stabilnu zajednicu“ provodi udruga „Eko-Zadar“ u suradnji s partnerima Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-om) i udrugom „Prospero“.

Provedba projekta AktiBiz započela je 12. ožujka 2021. i trajat će dvije godine, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova je ukupna vrijednost 938.219,95 HRK pri čemu, sufinanciranje EU-a  iznosi 85% tj. 797.486,96 HRK dok ostatak sredstva osigurava državni proračun RH.

Lapo Lapo Zadar - digitalni dizajn

Iza udruge stoje angažirane Zadranke, a želja im je bila uspostaviti neformalnu mrežu društvenih poduzetnika okupljenih oko web stranice koja će širiti svijest o dobroj društvenoj praksi, ali i osigurati vidljivost te služiti kao virtualno mjesto razmjene iskustva i znanja postojećih poduzetnika.

Tako je nastao jedinstveni web katalog s ponudom proizvoda i usluga isključivo društvenih poduzetnika.

Na mreži je već aktivno četrnaest društvenih poduzetnika iz Hrvatske sa zaista bogatom i raznolikom ponudom. Nudi se sve, od usluga dizajna i digitalnog tiska, radionica pripreme zimnice do najma brdskog bicikla. Tu su i marketinške usluge, consulting, dječje rođendanske igraonice, eko i škole u prirodi te ture gumenim čamcima.

Deša Pro d.o.o nudi cijelu paletu autohtonih delicija i tradicionalnih rukotvorina

Ako volite tradicionalne hrvatske slastice, Deša Pro d.o.o nudi cijelu paletu autohtonih delicija, ali i tradicionalnih rukotvorina koji mogu biti savršen i originalan dar za vaše najmilije. Tvrtku Deša Pro d.o.o. osnovala je 2012. godine udruga DEŠA – Dubrovnik.

Deša Pro pridonosi otvaranju novih radnih mjesta na temeljima eko-socijalne ekonom­ije, posebice za socijalno isključene kategorije, a koristeći lokalne resurse na principima održivog razvoja.

Prijateljica- socijalna zadruga iz Metkovića

Kada već pričamo o originalnim rukotvorinama nećemo propustiti spomenuti i Prijateljica- socijalnu zadrugu iz Metkovića koja nudi pregršt proizvoda koje možete personalizirati po vlastitim preferencijama, pa tako nekome možete pokloniti personaliziranu torbu, sat, didaktičku igračku za razvoj motoričkih sposobnosti.

Svrha zadruge je da svojim radnim sposobnostima marginaliziranim skupinama osiguraju egzistenciju i na taj način budu ravnopravni članovi društva, a cilj je zapošljavanje društveno isključenih skupina, osoba s invaliditetom koje svojim radom stvaraju novu vrijednost.

Udruga Argonauta, Raduč i Colentum

Udruga Agronauta s otoka Murtera posvetila je svoje djelovanje održivom razvoju zajednice, poticanju voluntarizma i međusektorske suradnje te očuvanju prirode i okoliša.

Web stranica okuplja cijeli niz društvenih poduzetnika koji svojim radom i dodatnom vrijednošću daju mogućnost marginaliziranim skupinama društva za rad i aktivno djelovanje u društvu i lokalnoj zajednici. Poduzetnici su to koja utječu na očuvanje radnih mjesta, okoliša, održivost i poboljšanu kvalitetu života.

Cijelu ponudu proizvoda i usluga i naših društvenih poduzeća diljem RH rađenih po principima provjerite na drustveno-poduzetnistvo.eu.


Reci što misliš!