Biznis

rast brojki

Zadar među najpopularnijim turističkim destinacijama tijekom blagdana

Zadar među najpopularnijim turističkim destinacijama tijekom blagdana

Tijekom uskršnjih i prvomajskih blagdana ostvareno je 10% više noćenja u kategoriji luksuznog smještaja u odnosu na 2019. godinu. Izvjesno je da globalna situacija, koliko god bila neizvjesna i ponajmanje lagana, pogoduje Hrvatskoj u turističkom kontekstu

Domaća turistička agencija specijalizirana za najam luksuznih vila Croatia Luxury Rent tijekom proteklih uskršnjih i prvosvibanjskih blagdana ostvarila je porast broja noćenja od 10% u odnosu na 2019. godinu. U ostvarenje rezultata treba ukalkulirati činjenicu kako je u protekle tri godine porastao broj luksuznih jedinica diljem Jadrana, međutim ostvareni rast je uzet na temelju izračuna jednakog broja jedinica s navedenom 2019. godinom koja je do sad bila rekordna.

Razloge ovakvog ostvarenja treba tražiti u činjenici da je unatoč ratu u Ukrajini, ali i još uvijek prisutnim mjerama protiv COVID-a na većini nama ključnih emitivnih tržišta, Hrvatska maksimalno iskoristila svoj geolokacijski položaj, te najvažnije – u pravom trenutku za turistički sektor ukinula mjere protiv COVID-a. Da su navedeni podaci bili ključni za protekle blagdane i da će donijeti kvalitetne rezultate u nadolazećoj ljetnoj sezoni pokazuju i najave kako bi tijekom ljeta mogli premašiti rezultate i iz 2018. godine. Štoviše, na razini luksuznog smještaja, prema trenutnom stanju bukinga u CLR-u rast bi mogao doseći porast od čak 15%. Time se još jednom pokazuje kako aktualna situacija specifičnih turističkih kretanja donosi određenu korist našoj zemlji što pokazuju rezultati koji se ostvaruju protekle i tekuće godine.

I za kraj treba napomenuti kako su tijekom blagdana našu zemlju najviše pohodili Nijemci i Austrijanci na području Istre i Zadra, zatim Česi koje privlači srednji Jadran, isto kao i Mađare, dok su Istru i Kvarner za odmor u najvećem postotku odabirali Talijani, Švicarci, Slovenci, te ranije navedeni Nijemci i Austrijanci.

Najpopularnije destinacije tijekom blagdana su bili Rovinj, Poreč, Zadar, Split, Krk, Lošinj, Makarska i otoci srednje Dalmacije.


Reci što misliš!