Biznis

plan

EK želi zamijeniti 2/3 ruskog plina do kraja godine, Rusija je nepouzdana

EK želi zamijeniti 2/3 ruskog plina do kraja godine, Rusija je nepouzdana
Pixabay

Europska će komisija kasnije ovoga mjeseca predstaviti plan zamjene dvije trećine ruskog plina do kraja godine, najavila je u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta povjerenica EK-a za energiju Kadri Simson, dodavši kako se Rusija pokazala kao nepouzdan dobavljač plina.

„Predstavit ćemo plan kako zamijeniti do kraja godine dvije trećine ruskog plina, a do kraja desetljeća postati skroz neovisni o ruskom plinu“, kazala je Simson.

Plan je trećinu ruskog plina zamijeniti alternativnim dobavljačima plina, dok će se jedna trećina „moći zamijeniti“ alternativnim izvorima energije.

Dopuna kapaciteta za podzemno skladištenje barem do 80 posto ukupnog kapaciteta, jedna je od mjera koju Komisija predlaže za amortiziranje rasta cijena u sljedećoj ogrjevnoj sezoni.

„Ako možemo koristiti struju da izbjegnemo prirodni plin kao izvor energije svakako ćemo morati to raditi“, istaknula je povjerenica za energiju.

Također, više će LNG terminala uskoro biti izgrađeno, što će pomoći u zamjeni ruskog plina. Dugoročno pak, ističe Simson, treba raditi na zamjeni plina obnovljivim izvorima energije.

„Uvoz od partnera koji su pouzdani ne predstavlja prijetnju, ali se treba razviti na način da ne budemo toliko ovisni o drugima“, kazala je.

Rusija nije pouzdan dobavljač, ne znamo kome će sljedećem prekinuti izvoz plina

Prošloga tjedna Gazprom je prekinuo izvoz prirodnog plina Poljskoj i Bugarskoj jer te zemlje nisu htjele plaćati prirodnim plin u rubljama preko Gazprombanke kako je zatražila Rusija, a time je, smatra Simson, Gazprom pokazao da "nije pouzdan" dobavljač jer su Bugarska i Poljska ispunjavale ugovorne obveze plaćanjem u eurima.

„Mi smo se već pripremali za ovu situaciju. Sada je očito jasno da Gazprom ne možemo smatrati pouzdanim dobavljačem i ne znamo koja će zemlja biti sljedeća na redu“, dodala je Simson.

Prethodne godine Europska je unija četrdesetak posto svojih potreba zadovoljavala uvozom ruskog plina. Pojedine zemlje, poput Finske, Bugarske, Mađarske i Austrije, više od dvije trećine plina uvoze iz Rusije.

Zbog ovisnosti o ruskom plinu Europska unija do sada nije uvela sankcije ruskom plinskom sektoru, a protivljenje tomu je izrazila i najveća europska ekonomija Njemačka.

Simson je kazala da će sankcije ruskom energetskom sektoru uključivati zabranu pristupa novoj tehnologiji i opremu.


Reci što misliš!