Biznis

#uhpa

Fain: Najave za sezonu odlične, ali neizvjesnost i dalje remeti planove

Fain: Najave za sezonu odlične, ali neizvjesnost i dalje remeti planove
Bojan Bogdanić

Putničke agencije u Hrvatskoj još čekaju odluku nadležnih o produljenju mjere za očuvanje radnih mjesta za prve mjesece 2022., što im je naznačeno kao mogućnost krajem 2021. jer im je zbog pandemije djelatnost i dalje ugrožena. Promet im je lani još bio oko 65 posto niži nego 2019., ističe predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Danas se sastaje Vlada i upravno vijeće HZZ-a. Nadamo se da će vidjeti kakvi su problemi u našem sektoru i da nam treba još par mjeseci pomoći kako bi zadržali zaposlenike i pripremili se za turističku sezonu“, kaže Fain i dodaje kako je to apel koji su uputili prema ministrici Brnjac i ministru Aladroviću.

Naveo je primjere agencija u našoj županiji te naglasio kako su se u posebno teškoj situaciji našle one koje se bave školskim putovanjima:

 Recimo, u našoj županiji prošle godine nije se odradila niti jedna školska ekskurzija, niti jedna škola u prirodi, smanjen je broj kongresa… Što se tiče primjerice skijanja, i to je znatno smanjeno. Nije bio nijedan polazak za Zagreb na Advent što bi inače imali na desetke organiziranih grupa. Za doček Nove godine je bila ista situacija, pojašnjava Fain.

Obzirom da je ekonomska slika lošija, putovanja skoro pa i nema. Osim toga, veliki problem stvara i neujednačena praksa odnosno različite mjere u državama EU. Fain ističe kako se putničke agencije od početka zalažu da se sve članice dogovore i donesu jednake obrasce ponašanja prilikom prelaska granica. Nažalost, to nije tako:

Primjerice, Austrija i Italija su sad za skijanje totalno promijenile pravila. Ljudi više ne znaju hoće li putovati, kako putovati, što će im trebati za putovanje. Ta pravila treba pratiti iz dana u dan. Nama koji se s time bavimo je iznimno teško jer danas svojim klijentima kažeš jedno, ali ne znaš što će biti sutra jer se pravila stalno mijenjaju, kaže Fain.

Optimizma za turističku sezonu ima no uvijek je prisutan oprez, kaže Fain:

Očekujemo puno. Konkretno u našoj županiji i gradu Zadru puno je najava dolazaka. Najavljeni su brojni novi letovi, upiti za smještaj i transfere dolaze svakodnevno ali je uvijek prisutna neizvjesnost. Ta neizvjesnost je svima nama u turizmu jedan psihički teret, kaže Fain i nada se da će se prognoze i ostvariti te da ćemo se konačno vratiti normalnom životu.


Reci što misliš!