Biznis

prizefish

Nova tehnološka rješenja u ribarstvu na zadarskom području

Nova tehnološka rješenja u ribarstvu na zadarskom području

Jadransko more susreće se s brojnim izazovima, a neki od njih su prekomjerno izlovljavanje, klimatske promjene, zagađenost…. Kako stvarno iskazati potrebno poštovanje moru kojim se ponosimo i hvalimo? Kako omogućiti ribarima da održivo ribare, a da istovremeno očuvamo riblji fond?

Upravo u cilju postizanja boljeg, kvalitetnijeg ribarenja tako da se ostvari više, a da to bude u isto vrijeme održivo – pokrenut je prije dvije godine pilot projekt PRIZEFISH koji je danas imao svoju završnu konferenciju. Riječ je o uvođenju inovativnih rješenja u ribarstvu uz dugoročno povećanje ekonomske, ekološke i socijalne održivosti u obalnom području Jadrana. Projekt je financiran sredstvima iz EU fondova, a u sudjelovale su dvije države – Italija i Hrvatska kroz 9 regija i 14 projektnih partnera.

„Naime, uvijek je potrebno voditi računa o balansiranju između ekonomije i ekologije pri ovakvim projektima“ – ističe Valentina Andrić, voditeljica službe za savjetovanje u ribarstvu pri Ministarstvu poljoprivrede:

„Unutar projekta su se razvila nova tehnološka rješenja koja su pilotirana unutar projekta. Inovacija je bila primjena pumpi koje se inače koriste u akvakulturi za prebacivanje mlađi iz jednog kaveza u drugi. Mi smo ih u ovom projektu prenamijenili za prebacivanje ulova na ribarska plovila“, pojasnila je Andrić:

A inovator koji je osmislio prenamjenu pumpe za brodove, Mario Lovrinov pojasnio je kako se u ribolovu sitne plave ribe postoji kategorija ribolova u kojoj se dosta ručno i tradicionalno radi:

„Tu se grabi riba po 300-400 kilograma gdje se dosta narušava kvaliteta. S druge strane u akvakulturi se dosta otišlo naprijed pa smo odlučili napraviti neke preinake i prebaciti pumpe koje se koriste za prebacivanje ribe u akvakulturi , na brodove“, kaže Lovrinov.

Već je 20-ak brodova kupilo spomenute pumpe, a sljedeći korak je pokušaj selekcije srdela i inćuna da se dio manje ribe vrati u more što bi bilo nešto što još nitko u svijetu nije napravio. To bi bio izravan doprinos očuvanju ribljeg fonda:

„To je izravan doprinos jer neka se samo mali dio ribe vrati u more, vi ste djelovali na multiplikaciju biomase i očuvali reproduktivni potencijal te ribe“, dodaje Lovrinov.

Osim primjene pumpe, u sklopu projekta je napravljen i cijeli postupak cerfiticiranja. Po tom postupku bi se omogućilo prepoznavanje proizvoda koji dolaze iz odgovornog ribolova, a Jadran bi postao prepoznatljiv na svjetskom tržištu upravo po odgovornom ribarstvu.

U sklopu projekta pokušali su se dobiti i posve novi proizvodi. Kako ističe Valentina Andrić, kod demerzalnog ribolova imamo veliku sezonalnost, a kod takvih sezonalnih ulova se događa da u jednom trenutku imamo velike količine jedne vrste koja onda gubi na cijeni. Stoga se pokušalo doći do novog, inovativnog proizvoda – morski burger:

„Partner, ribarska zadruga ‘Istra’ koja je pilotirala dobivanje jednog takvog proizvoda, pokazao se kao nešto jako zanimljivo. Potrebna su još dodatna istraživanja, ali jako je zanimljiv i vjerujemo da ima budućnost“, zaključuje Andrić.

Svi sektori moraju ići moraju ići u smjeru inovativnih rješenja kako bi se prilagodili zahtjevima u novoj strategiji bioraznolikosti pod nazivom – Vratimo prirodu u naše živote. Za to je potrebna dobra suradnja, i pronalaženje dobre ravnoteže između ekološke, ekonomske i društvene održivosti.


Reci što misliš!