Biznis

veliko priznanje za Siranu Gligora

Kozlar proglašen viceprvakom na Global Cheese Awardsu

Kozlar proglašen viceprvakom na Global Cheese Awardsu
Dino Stanin/PIXSELL

Još jedno veliko priznanje za Siranu Gligora. Njihov kozji sir Kozlar je proglašen viceprvakom između 1500 sireva na Global Cheese Awardsu!

Na prestižnom natjecanju održanom u Fromeu u Engleskoj – Global Cheese Awardu 2021 sirana Gligora, jedina sirana iz Hrvatske osvojila je čak 6 medalja.  Valja istaknuti kako je na ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo oko 1500 sireva, a nagrađeno je samo njih oko 250. Jedan naš sir nositelj je naslova “Reserve champion”!

Izdvajamo sireve Likotin (100% ovčje mlijeko s područja Like), Liburjan (kravlje, ovčje i kozje mlijeko) i Kozlar (100% kozje mlijeko) nagrađene zlatom, s time da su Liburjan i Kozlar najbolji u  svojoj kategoriji, a stopostotni kozji sir Kozlar viceprvak cjelokupnog natjecanja!

“Ovo je jedno od najvećih priznanja za našu Siranu s obzirom na to da se radi o specijaliziranom sirarskom natjecanju. Također, ovo je iznimno vrijedna potvrda o kvaliteti ovogodišnjih sireva s kozjim mlijekom, što nam daje poticaj za daljnje napredovanje i izradu istih. O kvaliteti i nagradama za 100% ovčji sir s otoka Paga – Paški sir ne treba trošiti previše riječi, stoga svako priznanje za kozje sireve i sireve iz miješanog mlijeka iznimno radosti”, poručili su iz sirane Gligora.

O SIRU KOZLAR

Sir Kozlar je jedan od Gligorinih klasika, nastao 2000. godine, kada je Ivan Gligora krenuo u otkup kozjeg mlijeka na području sjeverne Dalmacije. Krenuvši, pomalo hazarderski u otkup kozjeg mlijeka i tada pionirsku proizvodnju polutvrdog kozjeg sira iz dalmatinskog mlijeka, proizvodnja Kozlara je bila odlična odluka, budući da je postala podloga za kreiranje novih vrhunskih proizvoda iz kozjeg mlijeka, koje je postupno uvodio Šime Gligora nakon dolaska sa školovanja u Kolan.

Ime sira nije moglo biti drugačije, te nije bilo previše razmišljanja, upravo zbog toga što se dio sela Kolan naziva Kozlar. Vjerovatno su se nekad na tom području i čuvale koze, pa i u davinini proizvodio sir iz kozjeg mlijeka.

Kozlar se i danas proizvodi isključivo iz kozjeg mlijeka od malih farmera s područja sjeverne Dalmacije. To je polutvrdi sir iz 100% kozjeg mlijeka, međutim vrlo blage i ugodne arome, rahlog i sočnog tijesta.

Također je dobitnik nekoliko svjetskih prizananja, a pogotovo njegovi afinirani varijeteti.


Reci što misliš!