Biznis

nova presuda

Franak: Vrhovni sud potvrdio da i tvrtke imaju pravo na povrat preplaćene kamate

Franak: Vrhovni sud potvrdio da i tvrtke imaju pravo na povrat preplaćene kamate
Pixsell

Vrhovni sud potvrdio je da pravne osobe imaju jednako pravo na preplaćene kamate kao i fizičke osobe te odbacio reviziju Addiko banke na pravomoćnu presudu Visokog trgovačkog suda kojom je utvrđena ništetnom odredba o promjenjivoj kamati odlukom banke, izvijestila je u utorak Udruga Franak.

Visoki trgovački sud još je 23. srpnja 2020. preinačio i ukinuo presudu Trgovačkog suda u Splitu, Stalne službe u Dubrovniku te utvrdio ništetnom ugovornu odredbu o promjenjivoj kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom Addiko banke, u ugovoru o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima ugovorenim s tvrtkom Glumac-Export d.o.o. iz Dubrovnika.

Tom odlukom ukinut je dio presude kojim je odbijen tužbeni zahtjev za isplatu na temelju ništetnosti te je postupak vraćen na prvi stupanj radi utvrđenja preplaćenih iznosa kamata i pripadajućih zateznih kamata te radi utvrđenja sudskih troškova.

Addiko je uložio reviziju na pravomoćnu presudu, ali ju je Vrhovni sud 7. travnja odbacio, uz obrazloženje da pravna osoba ima pravni interes utvrđivati ništetnost odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koja se mijenja odlukom banke i ne postoje pravomoćne ili revizijske presude koje bi bile suprotne tome stavu.

Vrhovni sud također je utvrdio da sud koji je odlučio u konkretnom predmetu o ništetnosti ugovorne odredbe nije time intervenirao u zajedničku volju stranaka jer zajednička namjera stranaka nije bila da banka postupa nezakonito, ali i da je odredba o promjeni kamatne stope odlukom banke neodrediva kao jednostrana činidba jedne ugovorne strane.

Udruga Franak ustvrdila je da su Addiko banka, ali i druge banke kamatnu stopu zadržavale na početnim veličinama ili bi ih još i povećavale kada je promjenjivi parametar počeo padati prema nuli zbog čega je i kamatna stopa trebala padati.

"To zorno prikazuje nesavjesno, nemoralno, nezakonito i neustavno poslovanje banaka", poručili su iz Udruge Franak, pozvavši sve pravne osobe koje su sklopile ugovore o kreditu prije 2013. da joj se jave i saznaju imaju li pravo na tužbu radi vraćanja preplaćenih kamata i to bez obzira na valutu kredita, jer kamate su nezakonito naplaćivane i u kunskim i u euro i u CHF kreditima, ističe Udruga Franak.


Reci što misliš!