Biznis

#zadar

Zadranin Krešimir Deša ima aplikaciju koja će vozačima napuniti aute i novčanike

Zadranin Krešimir Deša ima aplikaciju koja će vozačima napuniti aute i novčanike
Potraga.hr

Ako imate mnogo kilometara iza sebe i vaše vozilo je glavno sredstvo kojim zarađujete, sigurno vam je dobro poznat problem praznog povrata. Za one koji ne znaju, to je problem s kojim se suočavaju profesionalni licencirani vozači, a pojavljuje se kad putnike odvezu na željenu destinaciju i moraju se vratiti natrag praznog vozila. To im, naravno, predstavlja čisti trošak i umanjuje zaradu od transfera.

Srećom, sada postoji aplikacija pomoću koje vozači brzo i lako mogu pronaći povratnu vožnju i vratiti se zadovoljni, punog vozila i punog novčanika. Upravo takva aplikacija danas ima svoju premijeru i kreće s radom pod nazivom Vozy, a mi smo imali priliku porazgovarati sa idejnim začetnikom ovog projekta, Krešimirom Dešom iz Zadra, koji nam je pojasnio kako ova revolucionarna platforma radi i koje benefite donosi svojim korisnicima.

- Vozy je platforma koja spaja poslovne korisnike na tržištu putničkih prijevoza i turizma. Pojednostavljeno, povezuje vozače i one koji organiziraju prijevoz, tj. trebaju transfer za svoje goste ili klijente, recimo hotel. Vozy je zapravo poslovni oglasnik na kojem će jedna strana oglasiti vožnju tj. potrebu za vozačem, a druga strana, tj. vozač, će tu vožnju kupiti i odraditi, pojašnjava nam Krešimir Deša, a mi postavljamo pitanje kako to da na tržištu već nema sličnih aplikacija.

- To sam se i ja pitao kad sam došao na ideju, na jednoj od mnogobrojnih praznih povratnih vožnji. Pretpostavljam da su se svi bacili na UBER i slične taxi i car-sharing ideje, dok je naš sektor žudio za nekim rješenjem. Ranije sam bio član nekih WhatsApp i Facebook grupa, ali bile su totalno nefunkcionalne i nepregledne. Povezati se s nekim i pronaći rutu koja mi odgovara bilo je nemoguće.

Platforma djeluje kao oglasnik koji vozači mogu pretraživati, pomoću filtera i detaljne pretrage pronaći željenu vožnju i prijaviti se. Ruta, cijena, tip vozila i sve ostalo je vidljivo i transparentno. Osmišljen je i sustav pametnog pretraživanja koji će vas obavijestiti kad se u buduće pojavi vožnja kakvu ste tražili. Na primjer, sjedite na kavi i dobijete obavijest da je dostupna povratna vožnja koja odgovara vašoj pretrazi. U dva klika, kaže Deša, riješit ćete se praznog povrata.

- U protekle tri godine koliko razvijamo platformu, naučili smo da je svaki početak težak, ali ne bojimo se. Imamo vrhunski proizvod a dosadašnje reakcije su fenomenalne. Vožnje mogu oglašavati svi koji su na izvoru i u kontaktu s gostom - hoteli, apartmani, vile, agencije, charteri i dr. Što je najbolje, očekujemo da će i sami vozači prodavati svoje dogovorene vožnje. Nije lako stalno biti na cesti, pogotovo tijekom ljetne sezone. Mnogo puta sam pričao s kolegama kako bi bilo lijepo vožnju prodati kolegi i vikend provesti s obitelji ili s dečkima otići na buće. Sad će to napokon biti moguće.

U daljnjem razgovoru Deša je otkrio par zanimljivosti koje nisu još spremne za javnost, kao i jedinstvena rješenja koja su implementirali, poput VozyCoina, digitalne valute s kojom se vrši plaćanje minimalne naknade nakon svake uspješno kupljene/prodane vožnje. Projekt ima i nevjerojatnu zelenu priču - Vozy uvelike pomaže očuvanju okoliša, jer se dvostruko smanjuju emisija CO2 u okoliš.

- S obzirom na tisuće linija koda, utrošeno vrijeme, trud i novac, ne sumnjamo u uspjeh. Ali moji partneri i dragi prijatelji, Chombe i Juraj znaju da nije bilo lako. Većinu smo posla odradili sami, od programiranja i testiranja, poslovne logike i financija do marketinga i prodaje. Bilo je puno odricanja, odvajanja od obitelji, nervoze, ali i smijeha i nezaboravnih trenutaka. Baš je nedavno Chombe rekao: "Ok, dečki, napravili smo 90%, sad slijedi još toliko". A taman se poveselili, ali i shvatili da nema kraja. Uvijek postoji mjesta za nadogradnju, ali u jednom trenutku smo puvukli crtu i rekli "Idemo!", govori naš sugovornik naglašavajući da je aplikacija trebala izaći 2020. godine, no zbog korone dečki su morali odgoditi start platforme.

- Vozy će biti uspješniji što je baza korisnika veća, a to će ujedno značiti da ćete lakše prodati i kupiti vožnju. Ne bojte se sherati i preporučiti kolegama, vozimo zajedno do uspjeha, poručio je Deša potencijalnim i budućim klijentima. 

​​​​​